Prețurile locuințelor din Ungaria au început să scadă. Ultima micșorare, înregistrată la sfârșitul anului 2009

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Prețurile locuințelor din Ungaria au început să scadă. Ultima micșorare, înregistrată la sfârșitul anului 2009. Sursa foto: freepik.com
Prețurile locuințelor din Ungaria au început să scadă. Ultima micșorare, înregistrată la sfârșitul anului 2009. Sursa foto: freepik.com

Potrivit celor mai recente ale Oficiului Central Maghiar de Statistică (KSH), al doilea trimestru al anului 2023, scăderea prețului locuințelor în Ungaria s-a accelerat.

Într-o comparație trimestrială, în cea mai gravă perioadă a epidemiei de coronavirus și la sfârșitul anului 2009, a existat o scădere a prețurilor de aproape 3%, similară cu trimestrul al doilea din acest an - conform unei analize recente realizate de ingtalan.com.

Ultima dată când prețurile locuințelor au scăzut în acest fel a fost la sfârșitul anului 2009. În al doilea trimestru al acestui an, prețul proprietăților rezidențiale a scăzut cu 2,9 la sută față de trimestrul precedent. O scădere similară a avut loc în ultimul trimestru al anului 2009.

Chiar și în lunile de restricții introduse în timpul pandemiei Covid, scăderea trimestrială a prețurilor a fost de doar 2,8 la sută.

„Ultimele date susțin tendința care putea fi deja ghicită din evoluția prețurilor pe piața de aprovizionare. Scăderea prețurilor poate fi explicată, în primul rând, prin scăderea cererii din cauza ratelor mari ale dobânzilor, pe care nici măcar vânzătorii de case nu le pot ignora. Proprietarii interesați să vândă trebuie acum să reducă prețul proprietăților lor, ceea ce poate fi o veste bună pentru cumpărători”, spune László Balogh, principalul expert economic al ingtalan.com.

Specialistul a adăugat că, pe baza datelor preliminare ale Oficiului Central Maghiar de Statistică (KSH), în ciuda scăderii prețurilor la locuințe în trimestrul al doilea, prețul caselor second-hand a crescut cu peste unu la sută de la an la an.

 

Situația din Ungaria nu este unică

 

Pe baza propriilor date, ingtalan.com a calculat și prețurile de ofertă pentru marile orașe din Ungaria la începutul lunii octombrie.

Metru pătrat mediu de apartamente și case second hand de vânzare în Budapesta a fost de 953.000 HUF, ceea ce corespunde unei scăderi de 0,1 la sută în ultimul trimestru. 

Pe piața imobiliară din afara capitalei, prețurile pe metru pătrat au stagnat sau au scăzut în majoritatea reședințelor de județ față de luna anterioară. Prețul mediu în Debrețin a fost de 740.000 HUF,  fașă de 739.000 în iulie.

În Kecskemét suma de 594.000 HUF este puțin mai mare ca cea din iulie - de 589.000. În Miskolc, prețul a scăzut cu 0,2 la sută, la 410.000.

În Szeged prețul a crescut de la 655.000 la 658.000 HUF, iar în Pécs a scăzut la 583.000 HUF de la 590.000 HUF, cât era în urmă cu trei luni. în Győr transferul actual de 741.000 HUF arată, de asemenea, stagnare. Printre excepții se numără Zalaegerszeg , unde prețurile au crescut cu 3,9 la sută la 512.000 HUF în trei luni, în care investițiile de creare de locuri de muncă predate și în curs de desfășurare în reședința județului joacă un rol.

Situația din Ungaria nu este unică. Potrivit datelor biroului de statistică Eurostat, în trimestrul doi al acestui an, prețurile locuințelor au crescut în medie cu 0,3 la sută  în UE. Dintre țările UE, cea mai semnificativă scădere a prețurilor a avut loc în Germania, unde prețurile au scăzut cu aproape 10% pe an. Potrivit lui László Balogh, într-una dintre cele mai mari economii ale Europei, se poate spune că aceasta este o scădere drastică, în care au jucat un rol mai mulți factori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel