Prețul benzinei în Germania, la nivelul de dinainte de război. În Austria, lucrurile stau diferit

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

În prezent, benzina este mult mai ieftină în Germania decât în Austria. În prezent, un litru costă, în medie, 1,75 de euro în toată țara. În Austria, pe de altă parte, este de 1,98 euro/litru.

Marți, prețul combustibilului din Germania a ajuns  exact la valoarea din 23 februarie - ziua dinaintea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, la acel moment, tensiunile provocaseră deja o creștere a prețurilor la combustibili.

În cazul motorinei, însă, nivelul de dinainte de război este încă departe: la 1.928 de euro, costă în prezent în Germania la fel ca în Austria, la 1.999 de euro.

Motivul pentru diferența de preț este explicat rapid: în Germania există un plafon al prețului combustibilului pe perioada verii. Statul renunță la veniturile fiscale până la sfârșitul lunii august. Pentru motorină, reducerea de taxe este de 16,7 cenți pe litru, iar pentru super chiar de 35 de cenți. Fără această măsură, benzina ar fi mai scumpă în Germania decât în Austria de pildă.

Prețul benzinei în Germania, la nivelul de dinainte de război

 

ÖAMTC a observat evoluția prețurilor în ambele țări în luna iulie. "Net", adică fără taxe și impozite, scăderea în ambele țări este de aproximativ 4% pentru motorină și 7% pentru benzină, a declarat pentru KURIER o purtătoare de cuvânt.

Prețurile ridicate actuale ale carburanților din Austria nu se datorează doar războiului din Ucraina: "În medie, în Europa, Austria se află în prezent în prima treime a prețurilor brute la pompă (până acum am fost întotdeauna în ultima treime). Din punctul nostru de vedere, evoluția actuală a prețurilor se datorează în continuare situației din Austria, cauzată de incidentul de la rafinăria Schwechat", a declarat Asociația Industriei Petroliere Austriece, citată de Kurier.at

Prin urmare, nu este de așteptat o ameliorare a situației până când rafinăria nu va fi reparată.

 

Benzina, sub pragul de 8 lei/l pentru prima dată în ultimele 2 luni. Harta prețurilor practicate de benzinării

 

Șoferii pot cumpăra benzină cu un preț mai mic de 8 lei/l pentru prima dată în ultimele 2 luni într-o singură stație, deocamdată, în capitală, cea a Petrom de pe strada Dr Herescu Petre, scrie Profit.ro.

În urma unei noi ieftiniri cu 4 bani/l efectuate duminică de liderul pieței, prețul benzinei standard din această stație a coborât la 7,98 lei/l, după aplicarea reducerii de 50 de bani promovată de guvern în cooperare cu distribuitorii, scrie profit.ro.

Ultima dată când șoferii români puteau cumpăra benzină cu un preț mai mic de 8 lei/l a fost pe 17 mai, când câteva stații Lukoil mai practicau un preț de 7,99 lei/l.

În alte 2 stații ale Petrom, de pe strada Jiului și de pe strada Străulești - Petrom City, prețul benzinei standard, după aplicarea reducerii de 50 de bani, era de 8 lei/l. Cele mai scumpe stații Petrom din capitală vindeau luni benzina standard cu 8,05 lei/l (8,55 lei/l, la care se aplică reducere de 50 de bani).

În ceea ce privește prețurile practicate de concurență, cea mai ieftină benzină standard costa în capitală 8,02 lei/l în trei stații Lukoil, 8,09 lei/l în cele 3 stații Socar, 8,1 lei/l în 5 stații OMV, 8,12 lei/l la Rompetrol și 8,17 lei/l la MOL.

Liderul pieței a efectuat scăderi de prețuri, atât vineri, cât și duminică, numai la beninză, prețul motorinei rămânând același, de 8,66-8,69 lei/l, după aplicarea reducerii de 50 de bani la casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel