Președintele statului Haiti, asasinat în propria casă

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Jovenel Moise
Jovenel Moise

Președintele în exercițiu al statului Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat într-un atac armat, miercuri dimineață, în propria casă din cartierul Pelerin din Port-au-Prince.

Miercuri dimineața, la ora unu, un grup de indivizi neidentificați, unii vorbitori de limbă spaniolă, au intrat în reședința președintelui și l-au împușcat mortal. Prima doamna, Martine Moïse, a fost și ea rănită în timpul atacului, și se afă în spital, sub supraveghere medicală. 

Crima a avut loc cu două luni înainte de alegerile prezidențiale și legislative, convocate pentru 26 septembrie, alegeri la care Moïse nu putea candida. Tot pentru această dată, președintele Moïse ceruse un referendum pentru aprobarea unei noi Constituții, pentru care nu avea nici sprijinul opoziției, nici pe cel al comunității internaționale. De asemenea, Moïse tocmai își numise un nou prim-ministru, Claude Joseph, la jumătatea lunii aprilie, care a preluat deja funcția de președinte interimar al Haiti.

Președintele Jovenel Moïse și-a început mandatul pe 7 februarie 2017 și se încheie oficial la 7 februarie 2022. Haiti se află, începand din 2015, într-o criză politică și de securitate la care se adaugă incertitudine și frica create de pandemia covid-19. La acestea se adaugă problemele cauzate de uraganele care lovesc mica țară și valul de răpiri și crime provocate de numeroase bande înarmate. Conform oficialilor, peste 150 de persoane au fost ucise și alte 200 răpite de la începutul anului și până pe 30 iunie, în capitala Port-au-Prince.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel