Preşedintele Partidului Ecologist, Dănuţ Pop, reţinut de DNA (surse)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă a preşedintelui Partidului Ecologist Român, Dănuţ Pop, conform unor surse judiciare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a unei persoane, preşedinte al unui partid politic, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, bărbatul, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi ar fi primit, prin intermediar, de la o persoană, suma de aproximativ 10.000 euro, în patru tranşe (4.000 euro - noiembrie 2021, 2.000 euro - decembrie 2021, 2.000 euro - decembrie 2021 şi 10.000 lei - februarie 2022).

'În schimbul banilor, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unui deputat în Parlamentul României şi ar fi promis că îl va determina să angajeze o anumită persoană pe o funcţie de consilier la cabinetul deputatului respectiv', spun anchetatorii.

DNA informează că joi bărbatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Preşedintele Partidului Ecologist (PER), Dănuţ Pop, reţinut de DNA

 

Pe pagina de internet a partidului, PER este descris ca „un partid modern, cu vocație europeană, de orientare centru, care are ca scop promovarea și apărarea principiilor ecologiste”. Partidul Ecologist Român a fost înființat în 1990 și în același an a participat la alegerile legislative unde a obținut 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaților și 1,38% din voturile pentru Senat. 

La data de 26 noiembrie 1991, PER a participat la fondarea Convenției Democrate Române, alături de PNȚCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR si de formațiunile civile din Forumul Democratic Antitotalitar din România și a obținut în 1992 patru mandate pentru Camera Deputaților. La alegerile legislative din 3 noimbrie 1996, PER a paticipat din nou pe listele CDR, obținând doua mandate de deputat și trei de senator. În august 2000, când CDR s-a reorganizat PER a ieșit din alianță, iar la alegerile din același an, PER nu a mai reușit să intre în Parlament.

În iunie 2007, Petru Lificiu a fost demis de la conducerea partidul, din cauza incapacității sale de a organiza PER în vederea alegerilor europarlametare din 2007, în contradicție cu ce a promis și s-a angajat să facă.

Dănuț Pop a ocupat poziția de președinte interimar până la congresul din februarie 2008, când a fost validat președintele partidului. El a îndeplinit această funcție până la data de 7 aprilie 2008, când l-a delegat pe Cristian Jura (Secretar general ales la congresul din februarie 2008) în funcția de președinte al Partidului Ecologist Român. Însă, Cristian Jura a demisionat din toate funcțiile sale și din PER trei luni mai târziu, în iunie 2008. Ulterior, Dănuț Pop a revenit pe funcția de președinte al PER.

La alegerile locale din același an, PER a obținut 3 posturi de primari (în județele Botoșani, Covasna și Constanța) și 180 de consilieri locali, cele mai bune rezultate fiind obținute în județul Bacău.

În februarie 2011 PER a lansat proiectul Clubului Ecologist Român (CER).

În 2019, înainte de alegerile europarlamentare, PER a semnat un protocol de colaborare cu Liviu Dragnea și PSD. Înțelegerea a fost ca partidul să nu se prezinte cu candidați în alegeri și să susțină, împreună cu PNȚCD, candidații PSD. La ultimele alegeri, Partidul Ecologist a obținut un scor slab, puțin peste 1%. Potrivit BEC, la alegerile locale din 27 septembrie, PER a strâns 116.000 de voturi, adică 1,46%. Pentru ca Pleșoianu, Nicolae, Rădulescu sau Vanghelie să intre în Parlament, Partidul Ecologist trebuie să treacă pragul de 5%.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel