Președintele Ciadului mort în lupta la o zi după ce a fost reales

Ecaterina Dumitrescu |
Data actualizării: | Data publicării:

Idriss Déby Itno, reales în funcția de președinte al Ciadului luni, a murit, marți, din cauza rănilor suferite în timp unei lupte împotriva unui grup armat rebel din nordul țării, a anunțat televiziunea națională. „Președintele Republicii, șeful statului, șeful suprem al armatelor, Idriss Déby Itno, tocmai a murit pentru apărarea integrității teritoriale a Ciadului pe câmpul de luptă”, s-a anunțat în comunicat oficial.

Președintele Ciadului, în vârstă de 68 de ani, fusese reales luni, pentru al șaselea mandat consecutiv, după ce a câștigat alegerile din 11 aprilie, cu aproape 80% din voturi. Déby, o personalitate autoritară care conducea cea mai experimentată armată din Africa Centrală, a ajuns la putere acum 31 de ani, în fruntea unei rebeliuni. Între timp devenise aliatul Occidentului în lupta împotriva jihadismului din zona Sahel.

Radioul de stat a anunțat că fiul defunctul președinte, generalul Mahamat Idriss Déby Itno, a preluat conducerea Consiliu Militar. Mahamat Idriss Déby, în vârstă de 37 de ani, cu o carieră militară strălucită, a condus Direcția Generală Servicii de Securitate a Instituțiilor de Stat, dar și trupele din Ciad în Mali, în 2013, în timpul operațiunii Serval.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel