Presa din Spania: „Traficul de persoane se strecoară în campania electorală din România“ (EFE)

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția spaniolă de presă EFE notează despre alegerile parlamentare din România, care se desfășoară astăzi și mâine în țările unde se află români, dar și despre situația dramatică a românilor deveniți victime ale traficului de persoane.

„România organizează alegeri legislative în această duminică, cu o temă neobișnuită în centrul campaniei: mafiile care trafichează tineri, adesea minori, care vor ajunge să fie exploatați sexual în Spania și în alte țări europene“, titrează agenția spaniolă EFE. 

„În România, oamenii vorbesc despre trafic doar când iese la iveală un caz dramatic”, explică Adriana Săftoiu pentru EFE „Apoi presa și societatea pun presiune pe autorități, care încep să se agite, dar încetează să acționeze atunci când presiunea se relaxează”, mai spune Săftoiu.

Potrivit unui raport parlamentar publicat săptămâna trecută la inițiativa lui Săftoiu, 60% dintre victimele traficului de persoane în Uniunea Europeană provin din România, țara conduce astfel în clasamentul „exportatorului” de persoane.

2. -imagine fara descriere- (efe_camapanie_romania.png)

Problema a intrat în dezbaterea politică atunci când în raportul anual al SUA privind traficul de persoane, publicat în iunie, România era listată pe al treilea din cele patru niveluri în care țările sunt clasificate în funcție de dimensiunea acestei infracțiuni. La fel de sumbru a fost raportul prezentat de Comisia Europeană (CE) în octombrie. România, cu 74 de victime la un milion de locuitori, a fost țara cu cele mai multe persoane traficate, urmată de Ungaria cu 64 și Bulgaria cu 40. Majoritatea erau femei supuse exploatării sexuale.

Presa spaniolă dă și exemplul lui Alex Bodi, „renumit pentru relațiile sale amoroase și mașinile de lux pe care le conducea. Acest fiu al românilor care au emigrat în Spania era un om obișnuit până când a început o relație cu modelul Bianca Drăgușanu. Potrivit procurorilor, Bodi făcea parte dintr-o bandă care exploata sexual fete românești din medii sărace în bordeluri din Austria și din alte țări europene“, notează EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel