Premieră istorică în Suedia. Magdalena Andersson, prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Premieră istorică în Suedia. Magdalena Andersson, prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru
Premieră istorică în Suedia. Magdalena Andersson, prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru

Magdalena Andersson va deveni, de vineri, prima femeie prim-ministru al Suediei, după ce parlamentul de la Stockholm a confirmat-o în funcție, relatează Euronews. 

Lidera social-democrată a reușit să obțină sprijinul unei majorități parlamentare miercuri dimineață. Un acord a fost obținut, marți, cu Partidul Stângii, care a cerut o creștere a pensiilor pentru a-și oferi sprijinul. Andersson, în prezent ministra finanțelor, urmează să-l înlocuiască pe Stefan Löfven la conducerea guvernului. Săptămâna trecută, Andersson a cerut mai mult timp pentru a obține sprijinul Partidului Stângii după ce negocierile intraseră în impas.

Conform constituției suedeze, un prim-ministru poate guverna atâta vreme cât o majoritate parlamentară simplă de 175 de membri susține guvernul. Social-democrații au 100 de locuri în parlamentul de 349, iar Verzii, partenerii lor de guvernare, au 16. Cu sprijinul Partidului de Centru și Partidului Stângii, Andersson a reușit să obțină majoritatea necesară.

Partidele de dreapta din Riksdag, parlamentul suedez, rămân extrem de divizate. Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Moderat, a spus în mod repetat că o coaliție de centru-dreapta nu se poate forma, pentru că niciun partid tradițional nu este dispus să coopereze cu Partidul Suedezii Democrați, o formațiune populistă de extremă dreapta care își are originile într-o mișcare neo-nazistă și care are al treilea cel mai mare număr de parlamentari.

În altă ordine de idei, reamintim că Suedia va introduce pentru prima dată un certificat de vaccinare 

 

Certificat de vaccinare pentru evenimentele cu peste 100 de persoane

 

Suedia va introduce de la 1 decembrie şi pentru prima dată un certificat de vaccinare pentru evenimentele cu peste 100 de persoane, măsură luată ca urmare a creşterii numărului contaminărilor cu COVID-19 în Europa, a anunţat miercuri guvernul suedez, relatează AFP.

Ţara nordică a decis de la 1 noiembrie să nu mai testeze persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19, chiar în caz de simptome, dar a revenit asupra acestei decizii criticate.

Deşi Suedia înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, ''nu este izolată de restul lumii'', a subliniat ministrul Sănătăţii, Lena Hallengren, într-o conferinţă de presă. Prezentarea unui certificat de vaccinare, care fusese recomandat de autoritatea de sănătate publică, îi exclude pe cei mai tineri - guvernul urmând să aleagă între un prag de 16 sau 18 ani. Evenimentele care aplică măsura vor fi scutite de alte restricţii. Suedia a ridicat aproape toate restricţiile anti-Covid la sfârşitul lunii septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel