Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind starea de alertă

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a legii privind instituirea stării de alertă, care va intra în vigoare luni. Starea de alertă a fost deja instituită, de vineri, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism condus de premierul Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care conţine prevederile legate de starea de alertă.

Legea urmează să intre în vigoare la trei zile de la promulgare. Liberalii ar fi vrut să scurteze termenul, deşi articolul 78 din Constituţie prevede clar că acesta nu poate fi mai mic de trei zile.

Starea de alertă a fost instituită, de vineri, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism condus de premierul Ludovic Orban.

Hotărârea CNSU prevede unele restricţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, instituite în baza unei ordonanţe de urgenţă, deşi CCR a declarat acest lucru neconstituţional. Astfel, cei care vor să iasă din localitate o vor putea face doar pentru urgenţe şi pentru asta vor avea nevoie de o declaraţie pe propria răspundere.

Printre motivele pentru care românii se pot deplasa în alt judeţ se numără: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuinţă, gospodărie şi locul de desfăşurare a activităţii, deplasare în scop umanitar, voluntariat, deplasare pentru realizare de activităţi agricole, deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli, deplasare pentru îngrijirea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi, deplasare pentru tratament, pentru îngrijirea unei rude, asistenţa persoanelor vârstnice sau decesul unui membru în familie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel