Prăjitură cu nucă și gem de prune. Simte din nou savoarea copilăriei!

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Prăjitură cu nucă și gem de prune. Simte din nou savoarea copilăriei! / Foto: Captură video youtube
Prăjitură cu nucă și gem de prune. Simte din nou savoarea copilăriei! / Foto: Captură video youtube

Există multe deserturi tradiționale românești care conțin fie gem, fie nuci, iar această prăjitură este pur și simplu combinația perfectă dintre cele două, cu un gem care este atât dulce, cât și acrișor.

Prăjitura cu nuci și gem de prune este o prăjitură cu aluat rasat, tradițională, pe care cu siguranță toate bunicile o făceau. De aceea, pentru nostalgia copilăriei noi ți-am pregătit cea mai bună rețetă. Partea de sus a prăjiturii nu este de fapt fărâmițată; în schimb, este rasă peste crema de gem de prune și nuci, după ce a fost ținută la congelator. Se mai cheamă și "prăjitură răzuită".

Acest desert tradițional românesc se prepară, de obicei, cu gem de casă, care face o diferență enormă! Consistența unui gem de prune făcut în casă este mult mai bună decât orice găsiți la magazin. Nu îți ia mai mult de 3 ore să o faci și vei avea cel puțin 4 sau 5 borcane de dulceață de prune pe care să le folosești pe tot parcursul iernii.

 

Prăjitură cu nucă și gem de prune - Rețeta pas cu pas

 

Când pregătiți aluatul pentru prăjituri, va trebui să vă asigurați că are textura potrivită. Cel mai bine este atunci când este suficient de moale, dar nu se lipește de degete. De aceea, începeți cu 400 de grame de făină și să adăugați treptat încă 100 de grame până când aluatul nu se mai lipește de degete. 

Această prăjitură din aluat răzuit cu gem de prune și nuci vă va surprinde cu aluatul său sfărâmicios, care este și moale și plin de arome - puteți folosi, de asemenea, puțin extract de vanilie și puțină coajă de lămâie pentru a-i da și mai multă savoare. Asigură-te că atunci când pregătești crema, încorporezi încet albușurile în restul ingredientelor, pentru ca aceasta să fie frumoasă și pufoasă odată coaptă.

Crema pufoasă de prune se combină frumos cu niște nuci crocante, tocate mărunt, iar întreaga prăjitură se topește în gură. 

 

Prăjitură cu nucă și gem de prune - Ingrediente

 

Aluat

- 200 g de unt, la temperatura camerei

- 200 g zahăr pudră

- 3 gălbenușuri de ou

- 1 ou întreg

- 450 g de făină

- 10 g praf de copt

- 1 linguriță de extract de vanilie

- Coaja de la o lămâie

 

Cremă

- 250 g gem de prune

- 100 g zahăr pudră

- 3 albușuri de ou

- 100 g de nuci măcinate

- 1 lingură de cacao

- Un vârf de cuțit de sare

 

Prăjitură cu nucă și gem de prune - Mod de preparare

 

Pentru aluat

Folosind un mixer, amestecați untul moale cu zahărul pudră până când obțineți o consistență cremoasă.

Adăugați oul întreg și amestecați până când este complet încorporat în unt, apoi adăugați câte un gălbenuș de ou până când sunt și ele încorporate.

Adăugați extractul de vanilie și coaja de lămâie.

Cerneți împreună făina cu praful de copt, apoi adăugați-le treptat în aluat, continuând să amestecați. Iată cum să vezi dacă aluatul este gata: dacă îl poți transforma cu ușurință într-o minge care nu se lipește de degete, este perfect.

Tăiați 1/3 din aluat și puneți-l în congelator. Lăsați-l acolo în timp ce pregătiți crema.

Într-o tavă de tort de mărime medie (20/30 cm) acoperită cu foaie de copt, presați aluatul rămas cu degetele sau cu ajutorul unei spatule, până când este distribuit uniform în tavă.

 

Pentru cremă

Preîncălziți cuptorul la 180°C (360°F).

Bateți albușurile cu un praf de sare până când devin spumoase, apoi adăugați treptat zahărul pudră. Continuați să bateți până când se formează vârfuri tari.

Într-un bol, amestecați nucile măcinate, gemul de prune și cacaua.

Începeți să adăugați albușurile de ou la amestecul de prune și nuci, încorporându-le încet cu o spatulă. Nu amestecați prea mult.

Întindeți crema peste aluatul care este deja în tava de tort.

Scoateți aluatul rămas din congelator. Cu ajutorul unei răzătoare, întindeți aluatul peste crema de gem de prune și nuci.

Coaceți tortul timp de 30 de minute sau până când devine auriu.

Lăsați prăjitura din aluat ras cu gem de prune și nuci să se răcească înainte de a o porționa.

 

--------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel