Polonia livrează primele tancuri Leopard 2 pentru Ucraina

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia anunță că a livrat primele tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Polonia i-a livrat Ucrainei patru tancuri Leopard şi este pregătită să furnizeze altele în curând, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki, după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, transmite Reuters.

''Polonia şi Europa vă sunt alături. În mod categoric nu vă vom părăsi; noi vom susţine Ucraina până la victoria completă asupra Rusiei'', a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă comună cu şeful statului ucrainean.

Şeful executivului polonez a cerut şi altor ţări să acţioneze rapid pentru furnizarea tancurilor pentru Ucraina şi a subliniat că Polonia este pregătită să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de vânătoare americane F16.

Pe de altă parte, Mateusz Morawiecki şi-a exprimat speranţa că Ucraina va deveni parte a Uniunii Europene într-un ''viitor nu foarte îndepărtat'' şi, de asemenea, că ea va adera la NATO.

Anterior, agenţia de presă poloneză PAP informase că Polonia i-a livrat Ucrainei primele tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană.

La rândul său, ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak anunţase vineri dimineaţă, în Consiliul de Securitate Naţională, că Polonia a livrat Ucrainei primele sale tancuri Leopard.

''Prim-ministrul nu a putut fi aici, el a mers la Kiev pentru a aduce tancuri Leopard care sunt primul lot livrat Ucrainei'', menţionase şi preşedintele Andrzej Duda în deschiderea şedinţei Consiliului de Securitate Naţională.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova pretinde că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel