Politicienii austrieci, revoltați că musulmanii sunt cei mai numeroși în școlile primare din Viena. Catolicii, aproape la jumătate din numărul primilor

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Mai mulți părinți solicită transferul copiilor din cauza unui număr mare de elevi străini în clasă la o școală din Bari / Foto: Unsplash
Mai mulți părinți solicită transferul copiilor din cauza unui număr mare de elevi străini în clasă la o școală din Bari / Foto: Unsplash

Elevii musulmani sunt cei mai numeroși din școlile din Viena, potrivit unui sondaj publicat recent, relatează publicația Krone. 

Situația pare că s-a schimbat radical în ultimii șapte ani, atunci când catolicii erau cei mai numeroși. Cifrele publicate de Direcția de Educație din Viena arată fără echivoc că musulmanii sunt cei mai numeroși elevi din școlile primare din capitala Austriei, conform sursei citate. 

Datele oficile arată astfel: 35% dintre elevii din școlile primare publice sunt musulmani. 26 la sută nu au credință religioasă. Doar 21% sunt romano-catolici, iar 13% dintre studenți sunt ortodocși. Două procente sunt protestanți sau aparțin unei alte confesiuni.

Cifrele oficiale au fost prezentate marți dimineață de viceprimarul și consilierul municipal pentru educație Christoph Wiederkehr (NEOS). 

Comparativ cu anul școlar 2016/17, proporțiile s-au schimbat semnificativ – deși cifrele erau culese diferit atunci și nu sunt direct comparabile, iar în unele cazuri au existat lacune, potrivit Direcției de Învățământ din Viena. Potrivit datelor furnizate de consiliul școlar al orașului la acea vreme, acum șapte ani 31% erau catolici, 28% musulmani și 17% nu aveau religie.

Wiederkehr subliniază că religia este o chestiune privată, iar libertatea credinței este o valoare a austriecilor. Totuși există un dialog intens la Viena despre schimbarea demografică.

Sondajele arată că tinerii musulmani din Viena nu numai că sunt semnificativ mai religioși, dar au tot mai mult atitudini îndoielnice precum antisemitismul, ostilitatea față de comunitatea LGBT sau o respingere a egalității între bărbați și femei. 

Wiederkehr vrea să desființeze "religia" în școli

"Având în vedere aceste evoluții, este nevoie mai mult ca niciodată de o materie obligatorie „Viața în democrație” pentru toți copiii începând cu clasa întâi," solicită politicianul.

Prin urmare, Wiederkehr ar dori să reia discuția și să rămână insistent în această privință. Acesta spune că materia despre democrație ar trebui introdusă în toată Austria pentru că statisticile privind violența au crescut și în toate statele federale.

Critici puternice vin și din partea filialei FPÖ din Viena

 

„Aceasta este o înclinare în fața islamului și mai ales față de islamiștii care nu au niciun respect pentru femei și vor să înființeze un califat din Viena", a declarat președintele partidului, Maximilian Krauss. Partidul Libertății cere însă ca învățământul religios să continue ca și până acum.

Sociologul și expertul în integrare Kenan Güngör identifică mai multe evoluții paralele în școli.

Imigrația puternică din regiunea islamo-arabă aduce în țară mai mulți oameni care tind să fie mai religioși – ceea ce în sine și în majoritatea școlilor nu reprezintă o problemă majoră. În unele locații, totuși, există anumite idei de superioritate. „Nevoia de acțiune socială a crescut enorm”, spune Güngör. Expertul va realiza un studiu în numele orașului în care se vor înregistra atitudinile de devalorizare în rândul tinerilor cu și fără trecut migrațional din Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel