Poliția germană a arestat activiștii care au blocat o centrala pe cărbune 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
India: New Delhi închide şcolile primare din cauza poluării. Indicele de calitate a aerului a ajuns să fie inclus în categoriile "sever" şi "periculos"
India: New Delhi închide şcolile primare din cauza poluării. Indicele de calitate a aerului a ajuns să fie inclus în categoriile "sever" şi "periculos"

 Poliţia germană a arestat luni mai mulţi activişti de mediu care intraseră în incinta termocentralei de la Jaenschwalde, la circa 100 de km la sud-est de Berlin, relatează dpa.

Protestul împotriva schimbărilor climatice puse pe seama arderii cărbunelui a dus la izolarea de reţea a două din cele patru unităţi funcţionale ale termocentralei, a comunicat un purtător de cuvânt al firmei LEAG, care operează centrala. Acesta a afirmat că intervenţia ecologiştilor a constituit "un atac împotriva securităţii furnizării de energie".

Activiştii au blocat trei zone în jurul sitului, inclusiv în apropierea liniilor de cale ferată şi a benzilor transportoare, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei. Protestatarii nu au pătruns şi în exploatarea de lignit de suprafaţă, a treia ca mărime din Germania.

Grupul autointitulat "Brigada de Pompieri Involuntari" se opune utilizării cărbunelui şi susţine că la protest au participat circa 40 de persoane.

Forţele de ordine au intervenit rapid şi au început arestarea responsabililor sub acuzaţia de perturbare a serviciilor publice şi acces neautorizat.

Două unităţi de rezervă ale termocentrale urmează să reintre în funcţiune luna viitoare, în contextul crizei energetice provocate de întreruperea furnizării de gaz din Rusia către Germania. 

România are la rândul ei două hidrocentrale blocate

 

România are la rândul său două hidrocentrale blocate, pe râul Jiu. Banii pentru acestea au fost cheltuiți deja. Pe lângă ONG-urile de mediu și Uniunea Salvați România se opune, în ciuda legilor care ar trebui să faciliteze finalizarea și darea lor în folosință. 

„USR a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu această lege extrem de nocivă care lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate. Este vorba de distrugerea iremediabilă a unor arii protejate pentru un beneficiu economic infim. E ca şi cum ţi-ai tăia o mână şi ai arunca-o din balon ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a creşte producţia de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câştig iluzoriu. Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbeşte pentru a îmbunătăţi cadrul legal. De ce? Doar pentru că nişte băieţi deştepţi au băgat ilegal sute de milioane de euro în construcţii ceauşiste din care s-au îmbogăţit firmele lor de casă. Iar acum vor să îşi desăvârşească opera, să acopere aceste ilegalităţi constatate deja de către instanţele de judecată şi să mai pompeze nişte sute de milioane de euro, distrugând pentru totdeauna mediul de care ar trebui să se bucure şi copiii şi nepoţii noştri", a precizat USR. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel