PNL: Experții europeni spun că politica fiscală a Guvernului României este HAOTICĂ

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Viorica Dancila - Guvernul Romaniei
Viorica Dancila - Guvernul Romaniei

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă  scrie pe Facebook că, în Raportul de țară, care urmază să fie publicat în primăvara acestui an, ”Comisia Europeană desființează politica fiscală a Guvernului din ultimii ani”.

 

"Această postare conține elemente esențiale pentru o guvernare responsabilă a finanțelor publice și dăunează grav infractorilor din tripleta Dragnea - Vâlcov - Teodorovici care ar fi trebuit să știe asta înainte de aprobarea bugetului pentru a înțelege cât de proastă este planificarea lor bugetară.

În Raportul de țară, care va fi publicat în această primăvară și pe care l-a obținut Partidul Național Liberal, Comisia Europeană desființează politica fiscală a Guvernului din ultimii ani.

Analiza Comisiei Europene arată că bugetul României este un buget fals, construit pe picioarele de lut ale unei politici fiscale care se bazează pe niște venituri fictive.

În plus, experții europeni spun că politica fiscală a Guvernului României este haotică, impredictibilă și lipsită de orice asumare a responsabilității din partea celor care fac bugetul.

În primul rând este criticată politica de cheltuieli bugetare a Guvernului care a crescut chetuielille sociale în dauna investițiilor.

”Salariile din sectorul public au fost majorate într-o manieră ad-hoc (n.m. fără o fundamentare economică). În același timp, investițiile publice au scăzut la cel mai mic nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană în 2017 cu o ușoară creștere în 2018. Aceste politici au crescut deficitul bugetar și au stimulat consumul privat în detrimentul creșterii economice pe termen lung.”

Pe de altă parte, la capitolul venituri, experții Comisiei Europene avertizează că politica fiscală a Guvernului este lipsită de eficiență și plasează România între țările cu unul dintre cele mai mici niveluri de colectare a taxelor din Uniunea Europeană.

”Ponderea veniturilor fiscale a rămas în 2017 la un nivel de 25,8% din PIB, cel mai mic nivel din 1996 până în prezent și a doua cea mică pondere în PIB în Uniunea Europeană, mult sub media europeană de 40,2%.”

Eficiența sistemului fiscal din România de a reduce sărăcia și de a corecta inechitățile sociale este limitată. ”O treime dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, cea mai mare pondere din populație în rândul statelor membre ale Uniunii Europene”, spun oficialii europeni.

Pe partea de venituri fiscale, experții europeni pun degetul pe rană și arată vulnerabilitatea majoră a bugetului României, colectarea de TVA. ”Diferența dintre TVA datorat și TVA plătit este cea mai mare din Uniunea Europeană și ajunge la 36% în timp ce media europeană este de 12%.”

Cu alte cuvinte, mai mult de o treime din TVA datorat nu este plătit în România iar habarniștii lui Dragnea din Guvernul Dăncilă mizează în acest an pe o creștere a încasărilor din TVA de peste 10 miliarde de lei.

Oficialii europeni notează de asemenea o încălcare flagrantă a legii responsabilității fiscale de către membrii Guvernului României.

Legea responsabilității fiscale cere ca Prim-ministrul și ministrul Finanțelor Publice să semneze o declarație comună pe proprie răspundere că proiectul de buget și strategia fiscală respectă regulile fiscale și principiile responsabilității fiscale.

În 2018, aceste reglementări fiscale au fost încălcate grosolan, atât în ceea ce privește deficitul bugetar și deficitul structural cât și cu privire la cheltuielile de personal în raport cu totalul cheltuielilor guvernamentale, excluzând fondurile europene.

Evident, pentru niște infractori obișnuiți cu încălcarea legii, nici în 2019 nu este respectată Legea responsabilității fiscale și cu de la sine putere, Dăncilă și Teodorovici s-au exceptat de la obligația de a semna o declarație pe propria răspundere că bugetul pentru 2019 respectă regulile și principiile responsabilității fiscale.

În concluzie, bugetul pentru 2019 prezintă aceleași vulnerabilități și riscuri fiscale ca și în anii precedenți și cu toate acestea avem un buget cu o supraestimare a veniturilor pentru a căror nerealizare nu va răspunde nimeni pentru că pur și simplu avem un buget construit de niște infractori.", a scris Ionel Dancă pe Facebook.

No photo description available.
No photo description available.
Image may contain: text
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel