Ploaie de rachete în Donbas. Următoarele ore sunt decisive, rușii vor o victorie majoră

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Un bloc de apartamente ucrainean din Dnipro a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești / Foto ILUSTRATIV
Un bloc de apartamente ucrainean din Dnipro a fost distrus în urma unui atac cu rachete rusești / Foto ILUSTRATIV

Următoarele ore sunt decisive pentru Donbas. Rușii vor o victorie majoră pe frontul din estul Ucrainei, iar oraşul Severodoneţk, apărat cu înverşunare de ucraineni, ar putea fi transformat în ruine, așa cum s-a întâmplat la Mariupol.

Încercuită din trei părţi, localitatea rezistă cu greu în faţa ruşilor, care utilizează artileria fără discriminare, chiar şi în zonele locuite.

 

Ploaie de rachete în Donbas

 

Rușii vor să câştige teren în Donbas cu o ploaie de rachete lansate asupra oraşelor de pe linia frontului. În Soledar, o localitate care a crescut în jurul unei saline, în regiunea Doneţk, puţine clădiri au rămas neatinse de bombe.

„E atât de greşit. De ce trebuie să sufere civilii? Câţi oameni au fugit deja? Câţi dintre localnici au mai rămas? Şi (refugiaţii) cât trebuie să mai fugă de-a lungul şi de-a latul Ucrainei?”, spune Dimetri Yesypenko, consilier al primarului din Soledar, conform Știrile PRO TV.

O localnică arată fotografia fiicei sale, în vârstă de 28 de ani, ucisă în bombardamentele din Mariupol.

„Ea e draga noastră... E singura amintire pe care o mai avem. Nu, amintirea e în inima mea. Amintirea ei e în mintea şi în inima mea. Inima încă nu poate să accepte... Nicio mamă nu poate accepta aşa ceva”, a precizat Nila Kovalyova, localnică din Soledar, conform sursei citate.

Localnicii nu ies cu zilele din buncărele unde sunt adăpostiţi. Printre ei sunt şi copii, care nu înţeleg cu totul grozăvia prin care trece oraşul lor.

„Ne putem descurca fără apă şi fără electricitate dar, când exploziile sunt aproape, e de-a dreptul înfricoşător”, spune Oleksandra Kolchenko, profesor din Soledar.

 

Din 120.000 de locuitori, în oraş au mai rămas vreo zece mii

 

Severodoneţk este spre nord-est. Ruşii sunt în suburbii şi vor să-l cucerească pentru că este ultimul oraș mare din regiunea Luhansk, rămas încă sub controlul ucrainenilor. Bombardamentul e continuu.

„Du-te înăuntru! Ar trebui să mergi înăuntru! Când auzi asta... Ar trebui să te adăposteşti”, spune un localnic.

Din 120.000 de locuitori, în oraş au mai rămas vreo zece mii. Nu mai au apă, curent sau gaze, aşa că sunt nevoiţi să gătească în faţa blocului. Bombardamentele îi silesc să fugă în adăposturi.

Ucrainenii ripostează, la rândul lor. Un reporter rus a dat de gol poziţia unui mortier autopropulsat, după ce a făcut o transmisie în direct. Ucrainenii au găsit reportajul pe reţelele sociale, au reperat mortierul cu o dronă şi l-au distrus. Între timp, după ce soldații care apărau combinatul Azovstal din Mariupol s-au predat, rușii au publicat o înregistrare cu unul dintre comandanţii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel