Planurile au căzut pentru Vladimir Putin: Rusia duce o lipsă disperată de componente electronice pentru continuarea războiul

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Invazia rușinoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina ar putea depinde de incapacitatea Rusiei de a avea acces la componente electrice de înaltă tehnologie din cauza sancțiunilor impuse. 

În prezent, trupele rusești sunt din ce în ce mai dependente de stocurile de muniție din epoca sovietică, după ce au tras cu mai multă putere de foc decât mulți ar fi putut anticipa - inclusiv ei înșiși.

Lupta din partea Ucrainei, care a înregistrat progrese semnificative în ultimele zile, a frustrat și mai mult trupele rusești, care pierd controlul asupra unor zone pe care le ocupaseră anterior.

 

Putin și oamenii săi ar putea în curând să rămână fără combustibil

 

Alimentarea războiului în continuare ar putea depinde de faptul dacă Rusia poate sau nu să recâștige accesul la cipuri de înaltă tehnologie.

Ucraina a emis avertismente internaționale potrivit cărora Kremlinul are o "listă de cumpărături" de semiconductori, conectori, transformatoare, izolatori și altele - majoritatea fiind produse de SUA, Taiwan, Marea Britanie, Japonia și Germania, printre altele. 

Rusia a fost foarte dependentă de aceste țări în anii anteriori, dar, odată cu sancțiunile în joc, nu ar trebui să fie la fel de ușor pentru ei să facă rost de tehnologia critică.

Se crede că rușii disperați recurg chiar și la scoaterea cipurilor din aparatele electrocasnice, inclusiv din mașinile de spălat vase și frigidere, potrivit secretarului american al comerțului, Gina Raimondo.

Lista de cumpărături văzută de Politico este împărțită în trei categorii de priorități, de la cele mai critice la cele mai puțin critice, și include chiar și prețul pe care Rusia vrea să îl plătească.

 

Premierul ucrainean Denys Shmyhal consideră că viitorul războiului s-ar putea baza pe natura tehnologiei

 

Putin a anunțat o serie de noi arme hipersonice în 2018, într-unul dintre cele mai belicoase discursuri ale sale din ultimii ani, spunând că acestea ar putea lovi aproape orice punct din lume și ar putea eluda un scut antirachetă construit de SUA. 

Dar Shymyhal a declarat pentru Politico că rușii mai au doar "patru duzini" de rachete hipersonice și că au cheltuit deja "aproape" jumătate din arsenalul lor.

'Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le au', a spus el despre aceste rachete.

'Dar din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestor echipamente de înaltă tehnologie cu microcipuri (...) s-au oprit și nu au cum să refacă aceste stocuri', conform Daily Mail.

Există totuși îngrijorarea că China ar putea fi un jucător cheie în salvarea Rusiei dacă ar cumpăra tehnologii și le-ar revinde mai departe. 

În timp ce UE, SUA și Japonia au lovit Rusia cu sancțiuni, China nu a făcut acest lucru - iar Beijingul a avut precedent în furnizarea de drone și vehicule pentru invadatori.

În timp ce multe dintre articolele pe care Rusia le urmărește pot fi găsite online, altele au fost anihilate de penuria mondială de microcipuri.

 

Cererea copleșitoare de cipuri, combinată cu lipsa de aprovizionare, a cauzat această penurie

 

Pandemia a jucat un rol important în declinul semiconductorilor și al cipurilor, deoarece cererea pentru tehnologia de lucru la domiciliu a crescut, precum și companiile auto care au decis să anuleze comenzile.

În ciuda penuriei, Rusia caută mai mult combustibil pentru ca efortul de război să continue. Conform listei care a fost văzută, cele mai importante componente critice ale acestora sunt conectorii AirBorn, care au sediul în SUA.

Microcipurile de la o serie de companii, inclusiv Altera, intel, Broadcom, Holt și Cypress, reprezintă, de asemenea, o parte considerabilă din lista de cumpărături a Kremlinului.

Printre componentele mai puțin critice se numără condensatori, rezistențe și inductori din SUA, Taiwan, părți din UE și Japonia.

Cel mai scump articol de pe listă este o matrice de porți Intel, care costă 66 815,77 ruble (937 de lire sterline) bucata. Înainte de penuria globală, prețul ar fi fost mai aproape de 18 lire sterline.

Cel mai ieftin este un transciever ethernet de la Marvell, la un preț mult mai mic de 430,83 ruble (6 lire sterline).

 

Guvernele occidentale ar putea să nu aibă capacitatea de a împiedica "prietenii" ruși, cum ar fi China, să îi ajute

 

Cercetătorii se tem că furnizarea de bunuri către armata rusă este adesea nereglementată, ceea ce le permite să ocolească sancțiunile și reglementările UE, menite să controleze strict vânzările de cipuri.

Dacă Rusia poate fi împiedicată să aibă acces la cipuri, acest lucru va acționa puternic în favoarea Ucrainei - care se află deja în contraofensivă.

Însă mulți se tem că, în ciuda faptului că Kremlinul nu mai are muniție, guvernele occidentale ar putea să nu aibă capacitatea de a împiedica "prietenii" ruși, cum ar fi China, să îi ajute și să alimenteze și mai mult războiul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel