Planul de redresare în Italia: reducerea impozitelor şi introducerea salariului minim, printre prevederi

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Planul italian pentru a accesa fondurile de relansare prevede șase priorităţi: digitalizare, inovare și competitivitate a sistemului de producție; revoluția verde și tranziția ecologică; infrastructura de mobilitate; educație, formare, cercetare și cultură; echitate socială, de gen și teritorială; sănătate. Este format din 38 de pagini și 32 de diapozitive, scrie ilsole24ore.com.

Premierul Giuseppe Conte a trimis documentul în seara zilei de 15 septembrie președinților Camerei și Senat. Acesta este împărțit în cinci secțiuni:

Într-una, definește contextul economic și social italian și planul de redresare al guvernului, bazat pe nouă „linii de acțiune”. Apoi enumeră obiectivele și provocările pentru Italia și se concentrează pe criteriile de selecție a proiectului. În cele din urmă, politicile și reformele pentru a sprijini planul, de la administrația publică la cercetare, până la impozite, justiție și muncă. În cele din urmă, resursele disponibile și politica bugetară.

 

Plan de redresare cu şase misiuni

 

Planul de redresare italian prevede șase misiuni în orientările pe care guvernul le-a trimis Parlamentului. Misiunile, se arată în document, reprezintă arii tematice structurale de intervenție și sunt:

- ​​Digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție;

- Revoluția verde și tranziția ecologică;

- Infrastructura de mobilitate;

- Educație, formare, cercetare și cultură;

- Echitate socială, de gen și teritorială;

- Sănătate.

 

Obiectivul dublării creșterii PIB-ului

 

Printre principalele „obiective cantitative” pe care guvernul vrea să le realizeze cu propunerile planului UE de următoarea generație, se numără:

- dublarea ratei de creștere a economiei italiene, luând-o de la o medie de + 0,8% în ultimul deceniu la un nivel în conformitate cu media europeană de 1,6%;

- creșterea investițiilor la 3% din PIB, realizând o creștere a ratei ocupării forței de muncă cu 10 puncte procentuale, crescând de la actualul 63% din Italia la 73,2% din media actuală a UE;

- aducerea cheltuielilor de cercetare și dezvoltare la 2,1% față de actualul 1,3%.

 

„Proiecte bazate pe impactul și costurile PIB”

 

Orientările privind PNR (Plan de Relansare - n. red.) pe care guvernul le-a trimis Parlamentului stabilesc și „criterii stricte” pentru eligibilitatea la resursele Fondului de redresare pentru proiectele care urmează să fie finanțate, care trebuie să fie „pe deplin coerente” cu obiectivele strategice și macrosectoriale ale PNR;

„Impact pozitiv semnificativ” asupra creșterii potențiale a PIB-ului și a ocupării forței de muncă; costuri economice, de mediu și sociale „cuantificabile, justificate și rezonabile”;

„Clarificarea legăturilor de coerență cu reformele și politicile de sprijin”; indicarea calendarului și metodelor de implementare, cu obiective intermediare și finale;

„Identificare clară” a organismului de implementare. În cele din urmă „dacă integrează proiectele existente - citește documentul - trebuie să le întărească în mod credibil”.

 

Mai puține impozite pentru clasele de mijloc și familii

 

Unul dintre punctele liniilor directoare indicate în capitolul „Impozit” prevede „o reformă generală a impozitării directe și indirecte, care vizează proiectarea unui impozit echitabil simplu și transparent pentru cetățeni, care în special reduce presiunea impozitării pe clasele de mijloc și familiile cu copii și accelerează tranziția sistemului economic către o durabilitate mai mare a mediului. Se planifică, de asemenea, transferul poverii „de la oameni la lucruri” și o „reducere a poverii fiscale împreună cu un sistem fiscal favorabil creșterii”. „Guvernul - se explică - a decis, de asemenea, să dezactiveze toate majorările de TVA și accize prevăzute de clauzele de salvgardare".

 

Misiune de digitalizare, de la o rețea unică la 5G

 

„Finalizarea rețelei naționale de telecomunicații cu fibră optică”, intervenții „pentru dezvoltarea 5G”, dar și construirea de centre de date și cloud și sosirea „Identității digitale unice pentru cetățeni” și afaceri ". Acestea sunt câteva dintre capitolele prevăzute de una dintre cele șase „misiuni” - cea referitoare la „digitalizarea, inovarea și competitivitatea sistemului de producție” - indicate în liniile directoare pentru Planul de redresare pe care guvernul le-a trimis Parlamentului.

 

Între orientări, de asemenea, salariul minim

 

În orientările Planului național de recuperare și reziliență trimis de guvern către Parlament, intră și salariul minim. „Introducerea salariului minim legal va garanta lucrătorilor din sectoarele cu o rată scăzută de sindicalizare un nivel de venit legat de un standard minim decent, evitând în același timp dumpingul contractual și consolidând negocierile în sectoarele în care acesta este cel mai slab". Protejarea lucrătorilor cei mai vulnerabili va fi realizată și prin consolidarea negocierilor colective naționale și a reprezentării sindicale la locul de muncă.

 

Misiunea de infrastructură, HS și coridoare feroviare 

 

Printre obiectivele indicate în misiunea „Infrastructuri pentru mobilitate” se numără finalizarea coridoarelor feroviare TEN-T, viteza mare pentru călători și mărfuri, dezvoltarea drumurilor, autostrăzilor, podurilor, viaductelor și porturi, districte inteligente și mobilitate publică și privată cu impact durabil asupra mediului.

 

Misiunea de echitate socială

 

Misiunea „Echitate socială, de gen și teritorială” include consolidarea politicilor active și în favoarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, lupta împotriva muncii nedeclarate, „împuternicirea femeilor” cu cursuri de formare profesională, ocupabilitate și muncă independentă pentru femei și cu scopul de a reduce diferența de remunerare între sexe. Esențial pentru actul „legat de reforma IRPEF” și de implementarea Planului Sud 2030.

 

Asistență medicală, paturi multiple și fișier digital

 

Îmbunătățirea calităţii primirii pacienţilor în spitale, paturi de terapie intensivă, investiți în digitalizarea asistenței medicale, promovând diseminarea dosarelor medicale electronice și telemedicină, întărirea proximităţii facilităților NHS, sprijin pentru cercetare medicală, imunologică și farmaceutică. Acestea sunt câteva dintre obiectivele misiunii de sănătate indicate în liniile directoare ale PNR. „O investiție specifică va fi lansată cu promptitudine în ceea ce privește și îngrijirea la domiciliu pentru a depăși deficiențele actuale ale sistemului RSA”.

 

Reechilibrarea împrumuturilor din Fondul de redresare și, mai general, din programul UE de următoarea generație

 

„Dacă nu sunt compensate prin reduceri ale altor cheltuieli sau creșteri ale veniturilor, acestea vor contribui la creșterea deficitului administrației publice și la acumularea de datorii ". 

Prin urmare, Pnrr trebuie „însoțit de o planificare bugetară care vizează reechilibrarea finanțelor publice pe termen mediu, după extinderea puternică a deficitului planificată pentru acest an”. „Guvernul va detalia calea de recuperare a deficitului pentru anii 2021-2023 în Actualizarea def.".

 

Conte: guvernul este pregătit să raporteze cu privire la planul de redresare

 

„Dacă Camerele consideră că este oportun, guvernul este disponibil să raporteze asupra liniilor esențiale ale documentului, atât în ​​birourile descentralizate ale comisiilor, cât și în sediul plenului adunării”, a scris prim-ministrul Giuseppe Conte în scrisoarea în care a transmis președinților camerelor propunerea liniilor directoare pentru definirea planului italian de recuperare și rezistență. "În fiecare dintre pași, în spiritul unei maxime colaborări și sinergii între guvern și Parlament, va fi asigurată implicarea deplină a Camerelor pentru a pune în aplicare orientări, evaluări și propuneri concrete de acțiune", a adăugat premierul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel