Plante ofilite? Cum să le salvezi de la moarte în câțiva pași simpli

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Plantele de interior se bucură în această perioadă de o creștere în popularitate, în contextul în care tot mai mulți dintre noi lucrăm de acasă, iar camera de zi a devenit de cele mai multe ori biroul personal. Să alegi o plantă nouă și să îi găsești un loc în casa ta poate fi un demers destul de distractiv, însă, ce te faci dacă după câteva zile, săptămâni sau luni, observi că nu mai este atât de verde și proaspătă? Poate că frunzele se îngălbenesc sau cad. Sau pur și simplu e pur și simplu "moale". Ce poți face dacă ai plante ofilite? Este posibil să salvezi o plantă aflată pe moarte? Iată ce trebuie să încerci.

Toate plantele au o dorință inerentă de a supraviețui. Reînvierea unei plante despre care credeți că se află pe moarte, sau a rădăcinilor, poate fi un proces extrem de satisfăcător, mai ales când este executat corect. Când observi că unei plante nu-i merge prea bine, mai întâi trebuie să stabilești diagnosticul corect și să-ți dai seama ce este în neregulă. Doar așa vei știi ce fel de remediu trebuie să aplici. Descoperă în acest material cum să salvezi o plantă aflată pe moarte.

Diagnostic: Udare excesivă. Remediu: N-o mai udați atât de mult

 

Udarea excesivă este motivul numărul unu pentru care plantele de apartament mor. Prin udarea excesivă, oamenii își ucid de fapt plantele cu bunătate. Dacă o plantă a fost udată excesiv, rădăcinile încep să putrezească, iar "udarea regulată" nu face decât să înrăutățească lucrurile. De multe ori, rădăcinile putrezite permit unui agent patogen să pătrundă în plantă și aceasta este pierdută. Îndepărtați orice rădăcini evident putrezite și înlocuiți pământul care s-a transformat în noroi. Lăsați solul să se usuce până când este ușor umed până la uscat. Chiar și atunci, e posibil să fie prea târziu și să n-o mai puteți salva.

Diagnostic: Udare insuficientă. Remediu: Udați planta mai des

 

Dacă planta se ofilește din cauza lipsei de apă, hidratează solul punând întregul ghiveci într-o chiuvetă sau într-o găleată plină cu apă timp de 15 până la 30 de minute. Dacă udați de sus, probabil că apa se va scurge în jos, în jurul părților laterale, deoarece solul a devenit precum o cărămidă uscată și întărită. Lăsați-l să se scurgă bine și nu lăsați planta să stea în apă. Apoi, setați un memento pentru a uda. Dacă nu reușiți să aveți un program atât de strict, luați o plantă care are nevoie de mai puțină apă.

Diagnostic: Ghiveci prea mic. Remediu: Replantați într-un ghiveci mai mare și în pământ proaspăt

 

Dacă planta se sufocă pentru că rădăcinile sale sunt prea "aglomerate", trebuie să o scoateți din ghiveci, să slăbiți ușor și să separați rădăcinile și să o replantați în pământ proaspăt. Alegeți un ghiveci doar puțin mai mare decât cel din care o scoateți. Un ghiveci prea mare poate crea alte probleme.

Diagnosticul: Prea mult soare. Remediu: Mutați planta într-o lumină mai puțin puternică

 

Dacă vedeți pete maro sau negre pe frunzele de pe o anumită parte a plantei, observați dacă bate soarele puternic de la o fereastră din apropiere. Planta dumneavoastră are arsuri solare grave și este pârjolită. Tăiați frunzele și mutați planta în așa fel încât să nu mai stea direct în soare.

Plantele preferă mai puțin sau mai mult soare. Ține cont de asta dacă vrei să salvezi plantele ofilite

Diagnostic: Prea puțin soare. Remediu: Mai multă lumină indirectă

 

Dacă frunzele plantei dumneavoastră se îngălbenesc încet sau devin palide, sau cad, este posibil să nu primească suficientă lumină solară. Majoritatea plantelor de apartament rezistente pot tolera puțin abuz, dar au nevoie de o cantitate minimă de lumină solară pentru a se dezvolta. Soarele luminos indirect este cel mai bun loc pentru a începe cu plantele dumneavoastră. Încercarea de a crește o plantă fără lumină adecvată este o cale sigură de a eșua.

Diagnostic: Pur și simplu nu crește. Remediu: Verificați condițiile de creștere alte speciei respective

 

Atunci când nu există o cauză evidentă, cum ar fi udarea excesivă, asigurați-vă că știți ce condiții preferă planta pe care ați cumpărat-o și asigurați-vă că locația în care ați pus-o oferă aceste condiții. Verificați apoi dacă temperatura este prea ridicată sau prea scăzută în camera în care se află. Verificați, de asemenea, dacă planta este plasată sub o gură de aerisire sau de aer condiționat care suflă aer rece. Acest lucru poate cauza, de asemenea, probleme.

Cum să salvezi o plantă aflată pe moarte? Nu comite această greșeală

 

Indiferent ce este în neregulă, un lucru pe care NU trebuie să-l faceți este să fertilizați o plantă aflată pe moarte, potrivit unui material publicat de revista de lifestyle Flawless.ro. Indiferent ce ați alege, îngrășământul nu este deloc un leac minune. Ceea ce puteți face este să tăiați frunzele sau tulpinile muribunde. Lăsați cel puțin câteva frunze pentru a absorbi și procesa lumina soarelui. Asigurați-vă că planta are un drenaj bun în partea de jos a ghiveciului său. Abia după ce revine la viață și vedeți că a început să crească, puteți lua în considerare utilizarea unui îngrășământ general solubil în apă pentru a o ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel