Pierderile Rusiei în Ucraina ar putea fi de 20.000 de soldați - oficial occidental

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina ar putea ajunge la 20.000 - potrivit evaluării unui oficial occidental de rang înalt, citat de BBC.

Estimările anterioare, cu câteva săptămâni în urmă, erau de aproximativ 15.000. Această estimare oficială a crescut la "între 15.000 și 20.000".

Oficialul occidental, care nu dorește să fie numit, nu face speculații cu privire la numărul ucrainenilor uciși. Cu toate acestea, el recunoaște că forțele ucrainene "se confruntă cu probleme de moral" după mai mult de 100 de zile de lupte.

Dar, în timp ce forțele armate ucrainene "înregistrează pierderi grele", el spune că ofensiva rusă continuă "să fie profund tulburată pe mai multe planuri".

El susține că forțele ruse duc lipsă de anumite muniții - în special arme de precizie, cum ar fi rachetele de croazieră.

Zelenski, despre principala greșeală a autorităților ruse: "Va duce la genocid"

 

Președintele ucrainean a declarat că autoritățile ruse gândesc ca niște politicieni, nu ca niște manageri.

Autoritățile ruse nu gândesc ca niște manageri, ci ca niște politicieni. Moscova pierde considerabil în încercarea sa de a deveni monopolist pe piața cerealelor.

Acest lucru a fost raportat de președintele ucrainean Vladimir Zelenski.

"Nu funcționează așa, este o afacere diferită. Puteți umple această sau acea piață cu cereale în loc de Ucraina. Cu Egiptul sau cu alte state, care sunt importatoare ale produselor noastre. Dar apoi, când toate acestea vor fi deblocate, vom oferi Egiptului prețuri diferite, vor fi mai mici decât prețurile la cereale pe care le avem în Rusia și, din nou, statul se va îndrepta spre cele în care este profitabil", a spus Zelenski.

În opinia sa, acțiunile autorităților ruse sunt o mare greșeală, deoarece rezultatul unei astfel de politici va fi un genocid alimentar în lume.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că Federația Rusă, Turcia, Ucraina și ONU au pregătit o foaie de parcurs pentru a asigura funcționarea unui coridor sigur pentru exportul de produse agricole din porturile statului nostru. În același timp, reprezentanții turci negociază de ceva timp pentru a forma un mecanism special, care să asigure livrarea în siguranță a cerealelor din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina nu a fost invitată la discuțiile dintre Turcia și Rusia, privind exporturile de cereale prin Marea Neagră, care ar fi trebuit să aibă loc la Ankara pe 8 iunie. El a sugerat că Turcia s-a întâlnit cu rușii, în special pentru ca Rusia să garanteze Ankarei că nu se va întâmpla nimic cu navele lor. 

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că Rusia este singura vinovată pentru criza alimentară, care se manifestă în lume din cauza războiului din Ucraina. În ciuda propagandei Kremlinului, care răspândește falsuri, consecințele invaziei rusești în Ucraina au afectat întreaga lume.

La 6 iunie, secretarul de stat american Anthoni Blinken a declarat că SUA au dovezi că Rusia fură cereale din Ucraina, pentru a le vinde pe profit.

Soldații ruși sunt epuizați și se plâng tot mai mult de condițiile de pe front: "Vrem o pauză"

Unii dintre soldații ruși ce participă la ofensiva din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă în public de condițiile infernale, relatează The Guardian, preluat de Hotnews.

"Cele trei luni de lupte se simt deja mai lungi decât cei patru ani pe care i-am petrecut în armată pe timp de pace”, afirmă Andrei, unul dintre soldații ruși intervievați de jurnaliștii britanici. „Am contactat deja online un avocat care mi-a spus că, prin lege, generalul ne poate ține aici până la expirarea contractelor, deci nu putem face prea multe”, explică el.

Însă militarii din aceste unități profesioniste ar putea fi cei norocoși întrucât unii dintre voluntarii recrutați din provinciile separatiste Luhansk și Donețk afirmă că au fost aruncați în luptă fără arme și echipament adecvat și cu foarte puțină instruire.

„Imagini eroice” publicate de Rusia luna trecută îi arată și pe unii dintre militarii cazaci pe care i-a trimis în Ucraina fără echipamente de bază precum bocanci sau uniforme de luptă cu protecție antiglonț.

„Mobilizarea noastră s-a făcut ilegal, fără certificare medicală”, afirmă un alt soldat care susține că face parte din Regimentul 107 de Infanterie Donețk al separatiștilor pro-ruși. Voluntari din acest regiment au refuzat la sfârșitul lunii mai să meargă să lupte în regiunea învecinată Luhansk.

„Dragi locuitori ai Republicii Populare Donețk. Suntem militarii Regimentului 107 de infanterie, batalionul 4, companiile 3, 2 și 4 - 204 oameni. Noi refuzăm să mergem într-un măcel în RPL (Republica Populară Luhansk) - o republică complet diferită!”, au transmis aceștia într-un mesaj video distribuit pe platformele de socializare.

Soldații ruși se plâng de condițiile de pe front

 

Noua strategie adoptată de armata rusă după înfrângerile umilitoare din primele stadii ale războiului, bazată pe bombardamente nimicitoare înainte de a încerca orice avans, a dus la progrese lente dar constante.

Dar aceste câștiguri au venit cu un preț ridicat pentru forțele de invazie, existând dovezi privind numărul mare de pierderi suferite de acestea și faptul că unele din unități sunt aproape de epuizare pe măsură ce războiul se apropie de a 105-a zi.

Iar tot mai mulți luptători ruși au lansat apeluri publice, cerându-i președintelui Vladimir Putin demararea unei investigații privind condițiile de pe front sau dacă trimiterea lor în Ucraina a fost măcar legală.

Într-o înregistrare video distribuită recent de Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, soldați ai Moscovei se plâng de condițiile proaste și detașările îndelungate pe front care au dus la epuizare.

„Oamenii noștri se confruntă cu foamete și frig”, afirmă unul dintre ei. „Pentru o perioadă semnificativă am rămas fără susținere materială, medicală sau hrană”, adaugă el, potrivit sursei citate.

Soldații acuză că „dată fiind prezența noastră continuă și faptul că printre noi se află persoane cu afecțiuni medicale cronice, persoane cu probleme mentale, numeroase întrebări care se pun sunt ignorate de superiorii de la comandament”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel