EXCLUSIV  Peste 76.000 de copiii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Pentru politicieni sunt doar "statistici", pentru români o tragedie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste 76.000 de copiii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate
Peste 76.000 de copiii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate

Peste 76.000 de copiii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Dacă pentru politicenii din ultimii 30 de ani, aceștia sunt doar statistici, pentru familiile aflate în această situație este o adevărată tragedie. 

Așa numiții "orfani albi" ai României sunt menționați aproape la fiecare campanie electorală, atunci când ni se cer voturile. După alegeri, copiii care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate rămân doar statistici, însă pentru România reală acesta este o tragedie. Psihologii au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la faptul că, lipsa unuia sau a ambilor părinți, provoacă schimbări dramatice în interiorul familiei. Copiii "singuri acasă" sunt adesea lipsiți de afecțiunea și supravegherea părinților, fiind expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. 

În ultimii ani, principalele inițiative de a ține sub control efectele acestui fenomen au venit din zona privată și a Organizațiilor Neguvernamentale. Cea mai amplă campanie de aces fel este Copii Singuri Acasă, derulată de Salvații Copiii. 

Să vedem cele mai recente statistici: 

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele anului trecut, de 12.286, cu 53 mai puţini faţă de sfârşitul trimestrului III, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). În schimb, numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a urcat la 76.170 la finele lunii decembrie (mai mult cu 2.783 copii comparativ cu 30 septembrie 2021). 

Dintre cei 12.286 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 11.476 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Conform sursei citate, un număr de 55.146 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (număr în creştere cu 2.626 copii comparativ cu finele lunii septembrie 2021), iar dintre aceştia 53.416 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.164 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Totodată, 8.738 copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 8.528 copii cât se înregistrau la finele lunii septembrie 2021. Dintre aceştia, 7.650 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 2.848 la 31 decembrie 2021, dintre care 515 copii erau în grija unui asistent maternal, 543 în centre de plasament, 1.642 la rude până la gradul IV, iar 148 de copii în grija altor familii sau persoane.

* O parte din acest articol reprezintă un punct de vedere

Câți români sunt de fapt plecați în străinătate: 5,7 milioane oficial, "cel puțin 8 milioane" în realitate

 

Secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a declarat, recent, că autoritățile numără 5,7 milioane de români în afara granițelor țării, însă admite că această cifră este "cu siguranță" mai mare, în principal din cauza modului în care țările raportează aceste statistici. 

"În ultimii ani, din 2007 mai exact, migrația românească a crescut puternic în afara granițelor. Astăzi, potrivit celor mai recente date oficiale pe care le avem, pentru că recensământul nu e terminat, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Când spun această cifră, nu numărăm comunitățile istorice", a precizat şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul conferinței "Exploatarea românilor pe piața muncii din Germania - cum pot fi protejați aceștia", organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

Câți români sunt de fapt plecați în străinătate

"Această cifră este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe și este vorba de numărătoarea pe care au făcut-o oficial statele în care se regăsesc românii. Cu siguranță, avem cel puțin 8 milioane.

Vă dau un exemplu: Franța numără oficial 106.000 de români, dar sunt de fapt 600.000 - 700.000 de români. De ce numără doar 106.000? Pentru că suntem cetățeni europeni, iar pentru ei cetățeanul român nu e străin.

Datoria noastră a statului este să-i numărăm, să știm câți sunt în afara granițelor și să-i sprijinim acolo unde se află", a mai spus secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu.

El a precizat că Guvernul României are în vedere sprijinirea românilor din afara graniţelor şi din interiorul graniţelor.

"Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.

Peste 3.000 de români au obținut cetățenia spaniolă în 2021, în creștere față de anul anterior

 

Peste 3.000 de români au obținut cetățenia spaniolă anul trecut, în creștere față de anul 2020, atunci când au obținut cetățenie 2.771, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică din Spania. Dintre aceștia, 708 s-au născut în Spania, 2.250 sunt născuți în România, iar 48 în alte țări. Cifrele ne arată că Spania încă rămâne o destinație favorită pentru românii care aleg să se stabilească definitiv în alte țări.   

Citește continuarea aici.

 

-----------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel