Peste 10.000 de ucrainieni au intrat în România. Bode: "Pot rămâne un timp limitat în țară"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

În ultimele 24 de ore au intrat în România 10.624 de cetățeni ucrainieni, iar dintre ei, 3.3360 au și părăsit țara. Doar 11 au solicitat azil în România. 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că România este pregătită să gestioneze un flux mare de tranzit la frontieră, în contextul conflictului din Ucraina.

„Au fost adoptate măsurile necesare pentru întărirea controlului și supravegherea sporită a frontierei României. Punctele de trecere a frontierei sunt mobilizate la maxim și suntem pregătiți să suplimentăm și personalul dacă este necesar. Au fost intensificate măsurile de control la frontieră, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate și s-a întărit cooperarea cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu în vederea unui schimb operativ de date și informații.
Am luat măsuri pentru prevenirea și contracararea faptelor care aduc atingere ordinii publice și siguranței cetățenilor”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a prezentat situația tranzitului prin punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore.

Astfel, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de 111.817 persoane, din care 58.268 a fost pe sensul de intrare.

La frontiera cu Ucraina, numărul total de persoane care au tranzitat cele 6 puncte de trecere a frontierei a fost de 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în țară.

„10.624 comparați cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucrainieni care au intrat în România în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei cu vecinii noștri, în special cu Bulgaria, respectiv Ungaria, au părăsit România 3.660 de persoane. În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore au rămas 6.964 de persoane”, a mai spus Bode.

Doar 11 persoane au solicitat azil în România și se află în acest moment în cele 6 centre de azil.

În centre de azil, România are aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare fiind în acest moment de 50%.

Ucrainenii care nu au solicitat azil pot rămâne un timp limitat în România

 

Cetățenii din Ucraina care au intrat în România dar nu au solicitat azil pot rămâne în țara noastră 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, a spus, vineri, ministrul de Interne Lucian Bode. România a pregătit și tabere unde cei fugiți din calea războiului pot rămâne 72 de ore.

Lucian Bode a explicat că statutul de refugiat nu este aplicat tuturor persoanelor care ajung în România, din Ucraina.

„Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii. Și o să vă întrebați ce statut au cei care nu au solicitat azil pentru că ei au ajuns în România pe baza unui pașaport. Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194 / 2002 și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile. Așadar, ei pot rămâne legal în România maxim 90 de zile în cursul unei perioade 180 de zile”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a mai spus că structurile Departamentului pentru Situații de Urgență sunt pregătite să asigure suportul necesar autorităților locale implicate în gestionarea acestei situații prin mobilizarea mijloacelor tehnice și a personalului necesar.

„Suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, logistic și resursă umană pentru organizarea de tabere pentru refugiați, ca prim răspuns la criza umanitară din Ucraina. Și aici vreau să fie foarte clar. Structurile Departamentului pentru Situații de Urgență au în dotare aceste tabere mobile. La nivelul fiecărui județ am identificat toate locațiile unde este posibil să instalăm aceste tabere mobile. De asemenea, organizarea acestor tabere este una temporară. Subliniez temporară: maxim 72 de ore. Perioada e completată cu acțiuni deja aflate în derulare de identificarea unor spații care să permită cazarea persoanelor care au nevoie de sprijin pe termen mai lung și aici mă refer la hoteluri, pensiuni, cămine culturale, săli de sport”, a mai spus ministrul de Interne

Bode a precizat că MAI este în legătură permanentă cu organizațiile nonguvernamentale cu care Departamentul pentru Situații de Urgență are încheiate protocoale de colaborare și cu organizațiile internaționale, între care Crucea Roșie UNICEF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel