SUA ameninţă Rusia cu un conflict militar direct dacă atacă vreun stat membru NATO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Statele Unite vor lansa în mod direct o ripostă militară aliată în cazul în care Rusia va ataca vreun stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat preşedintele Joseph Biden, oferind asigurări că obligaţiile prevăzute în Articolul 5 al Tratatului NATO vor fi respectate.

Întrebat, în conferinţa de presă de la Casa Albă, dacă este îngrijorat că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea ataca alte state în afară de Ucraina, poate chiar naţiuni membre NATO, Joseph Biden a răspuns: "Dacă ar invada ţări membre NATO, el ar fi implicat, dar am fi şi noi implicaţi. Singurul lucru de care sunt convins este: dacă nu îl oprim acum, îşi va consolida poziţia. Dacă nu acţionăm împotriva lui acum, prin sancţiuni semnificative, îşi va consolida poziţia".

"Nu există niciun dubiu, chiar niciun dubiu, asupra faptului că Statele Unite şi fiecare stat membru NATO îşi vor îndeplini angajamentele prevăzute la Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor. În ultimele săptămâni, am ordonat trimiterea a mii de militari suplimentari în Germania şi Polonia, în cadrul angajamentelor noastre faţă de NATO. Marţi, ca reacţie la acţiunile agresive ale Rusiei, inclusiv prin prezenţa militară în Belarus şi în Marea Neagră, am autorizat redesfăşurarea de forţe terestre şi aeriene staţionate deja în Europa spre flancul estic al NATO, în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România", a declarat Biden.

Întrebat, la rândul său, la postul ABC News, dacă există riscul ca Rusia să atace alte ţări în afară de Ucraina, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat: "Dacă există o posibilitate ca Putin să meargă dincolo de Ucraina? Sigur, există o posibilitate. Dar există ceva foarte puternic care stă în calea acestui fapt, ceea ce noi numim Articolul 5, care prevede că un atac împotriva unui membru NATO este un atac împotriva tuturor membrilor NATO. Preşedintele Biden a fost foarte clar că noi vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Cred că aceasta este cel mai puternic element care îl descurajează pe preşedintele Putin să meargă dincolo de Ucraina", a argumentat Antony Blinken.

Rusia a reluat loviturile cu rachete în Ucraina

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a oferit o actualizare a situației, confirmând rapoartele potrivit cărora bombardamentele au continuat în primele ore ale dimineții, relatează CNN.

Președintele ucrainean a declarat că loviturile au vizat atât obiective militare, cât și civile.

O clădire rezidențială a luat foc în Kiev în urma unei lovituri.

De asemenea, Zelenski a afirmat că avansul trupelor rusești a fost oprit în majoritatea direcțiilor.

Un martor Reuters a relatat că sirenele au pornit în orașul Liov din vestul Ucrainei.

Primarul din Rivne, oraș din vestul Ucrainei, a raportat un atac cu rachete asupra aeroportului local.

El a declarat că nu au fost observate pagube grave și că nu au fost raportate victime până în acest moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel