Peste 1.5 milioane de funcționari, anchetați pentru corupție în China. Campania uriașă anticorupție a ajuns la un ministru chinez

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Ministrul chinez al industriilor şi tehnologiei informaţiei, Xiao Yaqing, este anchetat pentru corupţie, informează joi presa de stat de la Beijing, conform AFP. De când Xi Jinping a ajuns la putere, peste 1.5 milioane de funcționari au fost găsiți vinovați pentru corupție. 

Agenţia menţionează că Xiao este unul din cei mai înalţi oficiali din China vizaţi de campania naţională anticorupţie, cu numai câteva luni înainte de congresul Partidului Comunist Chinez (PCC). El este acuzat de "încălcarea disciplinei şi a legii". Ancheta este efectuată de organul disciplinar intern al PCC, precizează televiziunea de stat CCTV, fără a da alte detalii.

Din 2012, când preşedintele Xi Jinping a ajuns la vârful puterii de la Beijing, au fost sancţionate pentru corupţie cel puţin un milion şi jumătate de cadre ale partidului. Xi va obţine probabil la următorul congres al treilea mandat la conducerea PCC.

În ultimii doi ani, marile companii chineze din domeniul tehnologiei informaţiei, coordonat de Xiao, au resimţit presiunea autorităţilor, în special prin acuzaţii de practici ilegale în domeniul concurenţei şi al colectării de date.

Xiao Yaqing şi-a început cariera în anii 1980 ca inginer într-o uzină, înainte de a urca în ierarhia partidului comunist şi de a conduce Autoritatea de Reglementare a Pieţelor. El a fost numit ministru în iulie 2020 - un post important pentru programele chineze de dezvoltare a vehiculelor electrice şi a reţelei de comunicaţii 5G la nivel naţional.

Ce a descoperit ancheta începută în China



Anchetele anticorupţie din China, care se încheie de cele mai multe ori cu condamnări, nu ajung frecvent la niveluri atât de ridicate, remarcă AFP. Au fost găsiţi vinovaţi manageri din domeniul financiar şi al asigurărilor şi oficiali răspunzători de securitate sau de reglementare.

În aprilie 2020 a fost arestat Sun Lijun, fost ministru adjunct pentru securitatea publică, responsabil cu problemele de securitate legate de manifestaţiile din 2019 din Hong Kong, care a recunoscut că a primit mită în valoare de 13 milioane de euro şi că îşi ascundea banii în cutii de fructe de mare.

În ianuarie 2021 a fost executat Lai Xiaomin, fost preşedinte al companiei Huarong, una din cele mai mari în domeniul gestionării activelor statului. Şi el a fost condamnat pentru luare de mită - echivalentul a 215 milioane de euro.

În iulie anul acesta a fost judecat Fu Zhenghua, fost ministru al justiţiei, suspectat de luare de mită şi aplicarea legii în folos personal, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel