Pensionari italieni în străinătate: INPS ia măsuri drastice împotriva "rezidenților" din paradisurile fiscale. Urmează noi controale 

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Pensionari italieni în străinătate: INPS ia măsuri drastice împotriva "rezidenților" din paradisurile fiscale. Urmează noi controale 
Pensionari italieni în străinătate: INPS ia măsuri drastice împotriva "rezidenților" din paradisurile fiscale. Urmează noi controale 

Înăsprirea controlului asupra pensiilor din străinătate. Portugalia, Spania și Tunisia sunt printre destinațiile preferate de persoanele în vârstă din Italia care se mută în străinătate la pensie.

În centrul atenției se află Portugalia, una dintre cele mai populare destinații pentru italienii care decid să se mute în afara Italiei după ce și-au părăsit locul de muncă. Dar se anunță controale stricte și în Spania și Tunisia.

 

Pensionarii italieni caută țări cu o fiscalitate redusă și o bună calitate a vieții 

 

Săptămâna viitoare, miercuri, 14 septembrie, vor începe noile controale Inps care vizează obținerea unei dovezi de existență pentru pensionarii care locuiesc în afara Italiei. Inps plătește 326.000 de pensii în străinătate în aproximativ 165 de țări, potrivit ultimelor cifre, pentru o sumă totală de aproape 1,4 miliarde de euro.

Cei mai bogați pensionari, cu o indemnizație brută lunară medie de 4.240 de euro, preferă Lisabona și împrejurimile sale, în timp ce cei care primesc o indemnizație medie de 3.800 de euro pe lună optează de obicei pentru Tunisia, potrivit sondajelor.

 

Numărul pensionarilor italieni care s-au mutat în Portugalia a crescut de peste trei ori


Cifrele care oferă o imagine bună a acestui fenomen migratoriu particular vin de la fundația Migrantes: din 2017 până în 2021, numărul pensionarilor italieni care s-au mutat în Portugalia a crescut de peste trei ori (de la 994 la peste 3.500). Adăugându-le la cele spaniole, bara depășește zece mii.

Pe scurt, Italia rămâne o țară de emigranți de toate vârstele. Mai mult de cinci milioane și jumătate de italieni trăiesc în străinătate, față de cele 59 de milioane din țară.

Iar pensiile plătite în străinătate reprezintă 2,4% din totalul pensiilor plătite de Inps. Verificarea existenței pensionarilor care își încasează cecurile în afara țării se face direct de către Citibank, banca care asigură serviciul de plată a pensiilor pe teritoriul străin. 

 

Pensionarii au timp până la 12 ianuarie 2023 să depună certificatele de viață 

 

Conform contractului de prestări servicii, Citibank este obligată să efectueze o verificare generalizată a existenței în viață a beneficiarilor de prestații restante, în îndeplinirea obligației sale de a asigura regularitatea plăților. Cu toate acestea, controalele sunt eșalonate în timp.

Verificările pe rampa de lansare, care vor avea loc în perioada septembrie - ianuarie anul viitor, vor viza pensionarii care locuiesc în Europa (cu excepția Scandinaviei și a țărilor din Est), Africa și Oceania. Avizele vor fi trimise începând cu 14 septembrie, iar pensionarii vor trebui să depună certificatele de viață până la 12 ianuarie 2023.

"În cazul în care certificatul nu este prezentat", precizează Inps, "plata tranșei din luna februarie a anului viitor se va face în numerar la agențiile Western Union situate în țara de reședință a beneficiarului", conform Il Messaggero.

În cazul în care nu se încasează personal pensia (sau nu se prezintă certificatul de viață până la data de 19 februarie 2023), plata pensiilor va fi suspendată începând cu tranșa din luna martie.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel