EXCLUSIV  Partidul Diaspora Română, ÎNREGISTRAT OFICIAL. Care este povestea din spate și cum a pornit ideea

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Tribunalul Municipiului București a admis cererea de înregistrare a Partidului Diaspora Română (PDR), a dispus înregistrarea acestuia, i-a acordat personalitate juridică de la data rămânerii definitive a sentinței și l-a înscris în registrul partidelor politice aflat la Grefa Tribunalului București.

Președintele PDR, Constantin Manoliu, a povestit pentru stiridiaspora.ro că acest partid nu va vorbi în numele românilor din Diaspora, ci doar în numele membrilor și simpatizanților.

„Nu dorim să vorbim în numele Diasporei pentru că nu suntem mandatați decât de membrii noștri, atât! Nu vom cădea în capcana în care au căzut deja de mult toți cei care pe persoană fizică vorbesc despre ”noi, românii din Diaspora”, ”noi, Diaspora” sau alte românisme din astea la modă astăzi”, a explicat președintele PDR.

 

„Ideea acestui partid a devenit operativă în anul 2002”

 

Constantin Manoliu spune că este plecat din România de 30 de ani. Iar la întâlnirile cu românii din străinătate și-au dat seama că interesele românilor pot fi apărate doar politic în aceste vremuri. 

„Eu sunt plecat din România de 30 de ani. Am locuit 25 de ani în Italia, la Milano, iar în ultimii cinci ani am activitățile și trăiesc în Anglia, la Bristol. 

Ideea acestui partid a devenit operativă în anul 2002. An în care la întâlnirile pe care le aveam cu asociațiile de români din Italia, care apoi s-au constituit în Liga Asociaților Români din Italia, am înțeles că vremea asociativismului, foarte bună la acea vreme, a cam trecut și că militanță pentru interesele românilor se poate face doar politic.

Toate încercările de atunci de a deschide ochii oamenilor s-au dovedit a fi neviabile pentru ca să ajungem astăzi la formula aceasta - de constituire a unui partid. Aceasta a fost ideea și nu a fost doar a mea, a fost a multora care la început au aderat în această direcție.

La vremea respectivă era vorba despre 42 de asociații românești din Italia. În momentul în care s-a concretizat prima cerere de înscriere a partidului în ianuarie 2016, erau 20 de persoane care reprezentau, informal, grupuri din toată lumea, asta însemnând 16 țări în care suntem prezenți astăzi”, a spus Manoliu. 

 

5000 de oameni în PDR

 

În acest moment sunt aproximativ 5000 de oameni în PDR care urmează a fi înscriși în lista operatorilor de date.

„În momentul acesta nu suntem înscriși în lista operatorilor de date, acea faimoasă normativă europeană pentru proteția datelor, urmează să se facă zilele acestea pentru că ne-a ieșit și codul fiscal, putem să o facem oficial. Declarativ, sunt 5.000 de oameni. Se vehiculează foarte multe cifre care vorbesc de zeci de mii, dar sunt doar vorbe. Să nu confundăm grupurile de Facebook cu aderenții de mișcare politică”, a precizat președintele PDR. 

 

„Nu a durat 15 zile, a durat 32 de luni”

 

Constantin Manoliu a mai povestit pentru stiridiaspora.ro cum au decurs termenele la care trebuiau să se prezinte pentru cererea de înregistrare a PDR. Președintele partidului susține că a fost o luptă cu sistemul juridic din România întrucât a fost refuzat „orice se putea transforma într-o structură care să cuprindă în titulatură cuvântul Diaspora”.

„Este rezultatul unei lupte cu sistemul juridic din România de aproximativ 2 ani și jumătate care a refuzat orice se putea transforma într-o structură care să cuprindă în titulatură cuvântul Diaspora. Au fost 30 de termene de judecată. Nu mi s-au cerut doar certificatele de fată mare ale bunicilor. În rest ni s-au cerut toate documentele pe lângă lege. Legea este foarte clară: spune că în 15 zile trebuie să dea o soluție la o cerere de constituire a unui partid, dar nu a durat 15 zile, a durat 32 de luni. Asta nu se putea întâmpla decât cu opoziția sistemului juridic din România. Până la urmă, răbdarea și determinarea înving.

Noi știm că în România Diaspora este văzută ca o sperietoare pentru că de ce fugi nu scapi și oricât s-ar strădui să țină departe de frâiele politicii cele 5 milioane de români care trăiesc și muncesc în străinătate, într-o bună zi asta va deveni și fapt, va deveni realitate”, a mai declarat Manoliu. 

 

„Locul nostru nu este în străinătate, este în țară”

 

Președintele PDR a mai explicat și faptul că locul românilor este în România, nu în străinătate și că foarte mulți sunt mulțumiți de apariția acestei mișcări politice. 

„Foarte mulți sunt mulțumiți că această mișcare politică a apărut, foarte mulți vor deveni o țintă la atacuri de tot felul și de toate culorile din țară și din afară. Trăim într-o Diasporă radicalizată. Diaspora este o oglindă a societății românești, nu este nicio diferență între românii din țară și cei din străinătate. 

Față de tot ce înseamnă politic în România noi vom rămâne deoparte, nu ne vom implica în scandalurile, bârfele, reglările de conturi. Eu am trăit în Italia și mai trăiesc în Italia pentru că mai am activități acolo și știu foarte bine că tot ce se întâmplă în România are corespondență în practicile din străinătate. Nimic nu este original. Sunt doar copii prost reușite ale unor acțiuni de afară. 

Locul nostru nu este în străinătate, este în țară. Faptul că nu suntem în țară este doar o problemă legată de oportunitățile pe care România nu a știut să le folosească și să le valorifice. Și când spun România nu mă refer la un partid anume, ci la toți cei care au avut la un moment dat posibilitatea și puterea de a legifera în folosul omului de rând din țară sau din străinătate”, a mai adăugat Constantin Manoliu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel