Partidele politice au plătit amenzi în valoare de 3,5 milioane de lei, în 2022

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Aproximativ 3,5 milioane de lei este valoara totală a amenzilor pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut, din cauza neregulilor privind veniturile şi cheltuielile înregistrate în 2021.

Situaţia apare într-un raport publicat de Autoritatea Electorală Permanentă.

163 de partide politice au fost sancţionate contravenţional pentru diferite probleme privind contabilitatea, donaţiile sau utilizarea sumelor din subvenţia primită de la stat pentru alte destinaţii decât cele prevăzute în lege.

Cea mai mare amendă, de 60.000 de lei, a primit-o un partid neparlamentar, PNŢCD, căruia i-a fost confiscată şi suma de 154.000 de lei.

Pe locul următor se situează USR, formaţiune care a fost sancţionată cu o amendă de 30.000 de lei şi confiscarea sumei de 15.000 de lei.

AUR este partidul parlamentar cu cea mai mare sumă confiscată, peste 60.000 de lei şi a primit amendă de 15.000 de lei.

Partidele politice au plătit amenzi în valoare de 3,5 milioane de lei, în 2022

 

Şi formaţiunile din arcul guvernamental au fost amendate - PNL, cu 25.000 de lei, urmat de UDMR, cu 20.000 de lei şi PSD, cu 15.000 de lei.

Valoarea amenzilor pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut pentru diverse nereguli constatate de AEP este de 3,5 milioane de lei.

Recent, tot Autoritatea Electorală Permanentă anunţa că a virat în conturile partidelor politice, pentru luna ianuarie, subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 20 de milioane de lei.

În prezent, în România sunt 189 de formaţiuni politice înscrise în registrul partidelor, precizează Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit RRA.

Șeful AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică, și-a dat, miercuri, demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, după ce și-ar fi angajat cumnata în instituția pe care o conducea pe post de consilier.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11.ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”, se arată în comunicatul AEP.

Șeful AEP a demisionat, după ce și-ar fi angajat cumnata în instituția pe care o conducea

 

Gestul lui Constantin-Florin Mitulețu Buică vine după ce, luni, Agenția Națională de Integritate a depus o plângere la Parchetul General împotriva șefului AEP, pe care îl acuză că și-a angajat cumnata consilier în cadrul instituției. Mitulețu Buică a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar a afirmat că a respectat legea.

Inițial, după comunicatul ANI, Mitulețu susținea că va ataca în instanță decizia Agenției și respingea varianta plecării din funcție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel