Partidele de opoziţie britanice solicită organizarea de alegeri parlamentare

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Partidele de opoziţie din Marea Britanie cer organizarea de alegeri parlamentare. 

Partidele subliniază că un nou premier selectat din cadrul Partidului Conservator nu va avea un mandat. Liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Laburist, Sir Keir Starmer, a declarat că remanierea persoanelor aflate în poziţii-cheie fără aprobarea votanţilor britanici nu este suficientă. Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a lansat, de asemenea, un apel privind organizarea de alegeri parlamentare. 

Partidul Conservator anunță că noul premier va fi desemnat într-o săptămână

 

Noul prim-ministru britanic ce îi va succeda demisionarei Liz Truss va fi desemnat până vineri, 28 octombrie, de către Partidul Conservator, a anunţat joi preşedintele Comitetului 1922, Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne în cadrul formaţiunii, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Vorbind în faţa presei, Brady a estimat de asemenea că va fi posibilă învestirea noului premier înainte datei de 31 octombrie, când ar trebui prezentat programul economic pe termen mediu al guvernului.

''Va fi posibil să realizăm scrutinul şi să finalizăm alegerea până vineri, 28 octombrie'', a indicat Brady - deşi procesul în urma căruia Liz Truss a fost desemnată premier în cadrul scrutinului intern la care au participat cei circa 170.000 de membri ai partidului a durat două luni după demisia lui Boris Johnson.

Acesta din urmă, potrivit publicaţiei The Times, este aşteptat să candideze din nou. Johnson ''reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes naţional'' să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford. Actualul ministru de finanţe recent numit, Jeremy Hunt, este de asemenea aşteptat să candideze.

Din poziţia de favorit pare să plece însă Rishi Sunak, fostul ministru al economiei care a pierdut în faţa lui Liz Truss runda finală a alegerilor interne pentru postul de premier. Sunak avertizase în timpul acelei competiţii că planurile fiscale ale lui Truss vor secătui finanţele ţării, atenţionare ce avea să se adeverească şi care acum îi dă aripi să se revendice drept succesorul firesc al lui Truss la conducerea guvernului.

Este de asemenea aşteptată din nou candidatura lui Penny Mordaunt. Titulară a Apărării în guvernul lui Theresa May şi în prezent lideră a grupului conservatorilor din Camera Comunelor, ea a fost pe poziţia a treia în ultimele alegeri interne, iar după ce a fost eliminată şi-a exprimat susţinerea faţă de Liz Truss, căreia i-a rămas loială până la anunţul demisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel