Parlamentul European: Eurodeputații cer statelor UE să primească România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
parlamentul_european
parlamentul_european

Eurodeputații au solcitat Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile și să ia măsurile necesare pentru a admite Bulgaria, România și Croația în spațiul Schengen.

 

Este vorba despre o rezoluție prin care eurodeputații arată că revenirea rapidă la un spațiu Schengen deplin funcțional este necesară pentru a garanta libertatea de circulație și pentru a asigura redresarea economică a UE. Deputații şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea controalelor la frontierele interne în spațiul Schengen și impactul acestora asupra oamenilor și a întreprinderilor, într-o rezoluție adoptată vineri cu 520 voturi pentru, 86 împotrivă și 59 abțineri.

Aceștia subliniază că o revenire rapidă și coordonată la o zonă Schengen pe deplin funcțională este de o importanță crucială pentru a garanta libertatea de circulație, una dintre principalele realizări ale integrării europene, precum și pentru a asigura redresarea economică a UE după pandemie. Deputații resping orice acțiune bilaterală necoordonată a statelor membre ale UE și subliniază principiul nediscriminării în redeschiderea frontierelor, potrivit hotnews.ro.

Dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen


De asemenea, eurodeputații solicită de urgență o dezbatere privind un plan de redresare pentru Schengen, pentru a se evita ca orice controale temporare la frontierele interne să devină un aspect semipermanent. Planul ar trebui să includă, de asemenea, măsuri pentru situații neprevăzute în cazul unui potențial al doilea val. „Deși este o veste bună faptul că se ridică din ce în ce mai multe restricții la frontierele interne, modul în care s-a făcut acest lucru lasă mult de dorit. Fără revenirea la un spațiu Schengen pe deplin funcțional, lipsește o piatră de temelie esențială în drumul nostru către redresare. O revenire completă la libera circulație, nediscriminarea, încrederea reciprocă și solidaritatea sunt măsuri esențiale bazate pe valorile centrale ale UE”, a declarat președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel