Părinți români, amendați în Germania pentru că au luat copilul în călătorie, deși în România nu e vacanță școlară

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Un cuplu de români care călătorea în Germania alături de copilul minor, venind din România, a fost amendat pe motiv că respectivul copil ar fi trebuit să fie la școală. 

Totul s-a întâmplat pe aeroportul Allgäu din Memmingen. Familia călătorea din România, din capitala București în Germania. 

La debarcare, pe aeroportul din Memmingen, poliția germană a interogat cuplul cu privire la scopul călătoriei și motivul pentru care alături de ei se află și copilul, care cel puțin teoretic, ar fi trebuit să fie la cursuri. 

Ulterior, polițiștii germani aveau să afle că părinții români încalcă dreptul la școlarizare obligatorie al copilului, iar acesta a fost luat abuziv, fără ca în România, în acest moment, să fie o vacanță scolară.

Poliția a anunțat autoritatea școlară responsabilă din București, relatează ErichMocanu.tv. Unitatea școară din România va trebui să sesizeze la rândul ei primăria care va stabili cuantumul amenzii. 

Legea există în România, însă nu prea este aplicată 

 

O astfel de lege există în România, doar că nu prea este aplicată. Părinții ai căror copii absentează nemotivat de la școală sunt pasibili de amenzi de până la 5000 lei. Spre deosebire de Germania însă, în România nu a fost până în acest moment nici un caz în care părinții să fie întrebați de polițiști de ce copilul nu este la școală. 

Iată fragmentul din lege, care permite amendarea părinților: 

"(2) Parintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 5000 RON sau munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal instituit.
(3) Amenzile sau munca in folosul comunitatii sunt aplicate de primarie, la sesizarea directorului unitatii de invatamant. Banii astfel obtinuti pot fi utilizati exclusiv in folosul invatamantului preuniversitar."'

De cele mai multe ori prin România raziile polițiștilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităților de învățământ. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel