Parchetul Militar din România, anchetă privind românii - victime ale invaziei ruse din Ucraina

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) şi k) din Codul penal.

Parchetul Militar din România, anchetă privind românii - victime ale invaziei ruse din Ucraina

 

„Competenţa privind efectuarea cercetărilor aparţine Secţiei Parchetelor Militare. În fapt s-au reţinut următoarele: la data de 24.02.2022, Federaţia Rusă a lansat o amplă operaţiune militară (aeriană, terestră şi maritimă) de invadare a Ucrainei - stat independent şi suveran.

Potrivit informaţiilor publice existente, atacul militar este generalizat şi sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât şi împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate şcoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populaţia civilă din Ucraina.

Consecinţele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populaţiei civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum şi răniri de persoane. În acelaşi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federaţiei Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României", anunţă Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Parchetul susţine că, potrivit art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică şi infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin contra unui cetăţean român.

"Jurisdicţia se exercită de organele de urmărire penală române şi pe baza principiului universalităţii. Cercetările au în vedere şi deţinerea de către cetăţeni ucraineni a cetăţeniei române", spun procurorii militari, potrivit unui comunicat de presă.

 

Se schimbă Legea mobilizării: românii din diaspora, termen de 15 zile să se prezinte în țară în caz de război

 

Ministerul Apărării Naţionale a emis un proiect de act normativ care schimbă din temelii Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Astfel, românii plecaţi în afara ţării vor avea doar 15 zile la dispoziţie pentru a se prezenta la încorporare, din momentul declarării stării de război, citează Rador.

Totodată, moldovenii de peste Prut, care şi-au redobândit cetăţenia română, vor fi şi ei obligaţi să îndeplinească serviciul militar.

Una dintre cele mai importante modificări legislative este aceea că rezerviştii vor putea fi mobilizaţi chiar şi fără declararea stării de război, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Acest lucru înseamnă că toţi cei care au făcut armata vor fi obligaţi să deservească MApN, suplinind, astfel, deficitul de personal provocat prin demisiile în masă ale militarilor, care a vulnerabilizat Armata Română, scrie National.ro, conform sursei citate.

Cine va fi obligat să se prezinte dacă se declară starea de mobilizare generală sau de război

 

În cazul declarării stării de mobilizare generală sau de război, cetăţenii încorporabili (bărbaţii cu vârste între 20 de ani şi 35 de ani), rezerviştii voluntari şi rezerviştii vor avea obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.

Prin excepţie, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor fi obligaţi să se prezinte, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află, în vederea clarificării situaţiei militare şi, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

Prin notificare se înţelege înştiinţarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare.

Toţi românii care nu au renunţat la cartea de identitate şi nu au obţinut paşaportul CRDS (cetăţean român cu domiciliul în străinătate) sunt consideraţi plecaţi temporar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel