Panică luni noapte la granița Bulgaria-Turcia. Un polițist bulgar a fost împușcat mortal

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

A fost panică noaptea trecută la granița dintre Turcia și Bulgaria în apropiere de punctul de trecere Hamzabeyli. 

Un poliţist bulgar a fost ucis într-un schimb de focuri în zona Elhovo, în apropiere de graniţa Bulgariei cu Turcia. Schimbul de focuri cu patrula de frontieră a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, într-o zonă împădurită. O persoană necunoscută a deschis focul asupra patrulei din care făcea parte un poliţist de frontieră şi un militar, care asigurau paza frontierei în zona satului Goliam Dervent.

În urma împuşcăturilor, poliţistul de frontieră a murit pe loc, iar angajatul Ministerului Apărării a reuşit să se retragă şi nu a fost rănit. Poliţişti de frontieră au fost direcţionaţi imediat la locul incidentului. Autorităţile de frontieră din Turcia au fost sesizate despre incident, iar la linia frontierei de stat s-a desfăşurat o întâlnire, în scopul identificării şi reţinerii făptuitorului. Se presupune că autorul atacului se află pe teritoriul turc.

Niciun imigrant ilegal nu a fost depistat în zonă. Ministrul interimar al afacerilor interne din Bulgaria, Ivan Demerdjiev, se deplasează la faţa locului. În urma tragicului eveniment, au fost anulate toate festivităţile prilejuite de marcarea oficială a sărbătorii naţionale a poliţiei, relatează Rador. 

 

Turcii se plâng de corupția de la vama bulgară. O firmă privată face controlul TIR-urilor la vama Kapikule

 

Vama Kapikule este punctul unde granița Bulgariei o întâlnește pe cea a Turciei dar și pe cea a Greciei, astfel că este un punct foarte tranzitat. Bulgaria însă, face un lucru greu de crezut pentru o țară UE: controlul a fost concesionat unei firme private. 

"De zeci de ani, transportatorii, exportatorii şi companiile turceşti se plâng de funcţionarea punctului de control, din cauza aşteptărilor îndelungate, de cazurile de corupţie. Aceste lucruri sunt cunoscute în spaţiul public. Ne-am bucura dacă ar fi asigurat un control din partea statului bulgar la acest punct de frontieră, pentru a fi prevenite orice activităţi nereglementate. În ceea ce priveşte dovezile concrete, autorităţile bulgare trebuie să le asigure singure, anchete interne pot stabili cine este cu conexiuni şi responsabil de mită şi cazurile de corupţie, precum şi toate celelalte încălcări ale legii", a comentat Sekizkök.

O firmă privată făcea verificările la vama bulgărească

 

Din data de 20 mai, Agenţia Bulgară pentru Siguranţa Alimentelor (ABSA) a preluat toate etapele controlului fitosanitar şi veterinar al mărfurilor, importuri din ţări terţe, la graniţa cu Turcia, pe cheltuiala companiei private Eurolab 2011. Atunci, ministrul adjunct al agriculturii, Ivan Hristanov, a declarat că a primit ameninţări, că i s-a oferit şi mită, fapt pentru care i s-a dat şi pază. Potrivit datelor iniţiale, pe parcursul a zece ani, Bulgaria a pierdut aproximativ 1 miliard de leva din cauza faptului că verificările au fost efectuate de o companie privată. Pe 10 iulie, ANSA a sesizat Parchetul şi Direcţia Generală pentru Combaterea Crimei Organizate din cauza încălcărilor drastice constatate la Punctului de Trecere a Frontierei Kapitan Andreevo, efectuate în ultimii 10 ani de o firmă privată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel