Pământul a primit un mesaj transmis cu laser de la aproape 16 milioane de kilometri distanță

Alexandra Curtache |
Data publicării:
 Pământul a primit un mesaj transmis cu laser de la aproape 16 milioane de kilometri distanță / Foto: Unsplash
Pământul a primit un mesaj transmis cu laser de la aproape 16 milioane de kilometri distanță / Foto: Unsplash

Într-un moment istoric pentru explorarea spațială, NASA a reușit să transmită un mesaj cu laser de la o distanță remarcabilă de aproape 16 milioane de kilometri. Această reușită deschide noi orizonturi în comunicarea între navele spațiale și poate sărbători o evoluție semnificativă în tehnologia comunicațiilor optice.

Testul a avut loc pe 14 noiembrie pe nava spațială Psyche, lansată în spațiu pentru a studia un asteroid, conform Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA. Agenția a folosit tehnologia DSOC (Deep Space Optical Communications), o demonstrație a comunicațiilor optice dincolo de sistemul Pământ-Lună.

Nava spațială este echipată cu un transmițător laser de zbor, un emițător laser la sol și un receptor laser la sol, toate acestea fiind parte a sistemului DSOC. În cadrul testului, Psyche a fixat transceiverul laser pe o baliză laser de legătură ascendentă transmisă de la Laboratorul Telescopului de Comunicații Optice din cadrul JPL.

Baliza de legătură ascendentă a ajutat emițătorul-receptor să își îndrepte laserul de legătură descendentă către telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din comitatul San Diego, la o distanță de aproape 16 milioane de kilometri - de 40 de ori mai departe decât Luna față de Pământ.

 

Această reușită marchează începutul unei ere mai eficiente în explorarea spațială

 

Trudy Kortes, directorul departamentului de demonstrații tehnologice de la NASA, a subliniat importanța acestei realizări, considerând-o o descoperire științifică majoră.

"Obținerea primei lumini este una dintre numeroasele etape critice ale DSOC în lunile următoare, deschizând calea către comunicații cu un debit de date mai mare", a declarat ea, menționând că acesta este un pas crucial pentru transmiterea de informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video pentru viitoarele misiuni spațiale, inclusiv trimiterea oamenilor pe Marte.

Meera Srinivasan, șefa de operațiuni pentru DSOC la JPL, a adăugat: "Testul de marți dimineață a fost primul care a încorporat în totalitate activele de la sol și transmițătorul de zbor, ceea ce a necesitat ca echipele de operațiuni DSOC și Psyche să lucreze în tandem. A fost o provocare formidabilă și mai avem mult de lucru, dar, pentru o perioadă scurtă de timp, am reușit să transmitem, să primim și să decodificăm unele date”, conform Ladbible.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel