EXCLUSIV  Pacienții cu coronavirus din Constanța, tratați în Germania. Făgădău: „Vor fi transportați cu o aeronavă medicală la Düsseldorf“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Pacienții infectați cu noul coronavirus care ajung la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța ar putea ajunge să fie tratați în Germania, la Dusseldorf. Primarul Decebal Făgădău spune că, în parteneriat cu antreprenorul german Udo Stern, a făcut deja demersuri în acest sens.

Numărul îmbolnăvirilor la nivelul județului Constanța a ajuns deja la 111 pacienți infectați, printre care este și un cadru medical, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică. De menționat și că în Constanța sunt sute, dacă nu chiar mii de persoane aflate în carantină instituționalizată, du ce au ajuns în țară din țări aflate în „Zona Roșie“.

În contextul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus, pacienții de la Constanța ar putea fi tratați în spitalele din Dusseldorf, unde ar urma să fie transportați cu un Airbus MedEvac, folosit de altfel și la transportul pacienților cu COVID-19 și din spania sau Italia către Germania.

Inițiativa Düsseldorf, un organism non-guvernamental coordonat de antreprenorul Udo Stern, i-a solicitat primarului Thomas Geisel să preia și pacienți cu coronavirus din Constanța. De ce tocmai Constanța? În primul rând datorită demersurilor avansate de edilul constănțean, Decebal Făgădău. „Recunosc faptul că domnului primar Thomas Geisel i-am trimis o scrisoare, anul trecut, spunându-i că dacă Dusseldorf se gândește să stabilească relații cu alte orașe, fie la nivel de parteneriat, înfrățire sau de altă natură, să aibă Constanța în vedere“, a declarat primarul Decebal Făgădău în exclusivitate pentru Știri Diaspora.  El speră la un „parteneriat puternic și de lungă durată între Düsseldorf și Constanța“.

Udo Stern: „Solidaritate europeană și pentru România“

 

Edilul constănțean spune că se bazează în acest demers pe un vechi prieten al Constanței, Udo Stern. „Udo a lucrat pentru Lufthansa și deține acum o companie aviatică în Germania. De la el știu despre existența acestei aeronave medicale, operată de Ministerul Apărării din Germania, care poate interveni pentru preluarea de pacienți din alte state“, a explicat Decebal Făgădău.

„Solidaritate europeană și pentru România. Ajutorul pentru Italia și Franța este un mare semn de solidaritate europeană. De ce noi, Düsseldorfers să nu oferim  această solidaritate europeană României, care este la coada clasamentului economic al UE și, prin urmare, cu un sistem de sănătate foarte limitat?”, scrie Udo Stern într-o scrisoare către primarul Thomas Geisel, citată e publicația germană nrz.de.  În aceeași scrisoare, el amintește de eforturile orașului Constanța de a se asocia cu Düsseldorf,  subliniind că ajutorul în pandemia de coronavirus poate fi primul pas în această direcție.

„Alte orașe precum Köln, Bonn sau Bochum au luat deja pacienți din alte țări UE", spune Udo Stern. "Dar nu trebuie să uităm țări precum România. Sistemul de sănătate este într-o stare dezolantă. Nu există suficiente ventilatoare sau locuri în unitățile de terapie intensivă", relatează Stern în epistola către Geisel.

Pacienți cu coronavirus din Constanța aduși cu Airbus MedEvac la Düsseldorf

 

El amintește aici despre aeronava utilizată, săptămâna trecută, la transportul pacienților cu coronavirus din Italia către Germania. "Airbus A310 MedEvac este o unitate de terapie intensivă de zbor", spune fostul manager Lufthansa, Udo Stern. "Această aeronavă medicală are 44 de paturi la bord, șase dintre ele fiind paturi de terapie intensivă cu dispozitive de ventilație. Aceste utilaje ar putea fi folosite pentru a aduce pacienți din Constanța la Düsseldorf", spune Udo Stern în scrisoarea sa adresată municipalității din Dusseldorf. ,

Pe de altă parte, edilul de la malul mării spune că nu doar cu Dusseldorf a înaintat demersuri. El spune că de la primul caz de coronavirus confirmat în Constanța a trimis solicitări de ajutor către mai multe țări din toată lumea, nu doar pentru a primi sprijin material, ci și pentru a „importa know-how“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel