Orban cheamă Turcia să caute petrol, gaze și cărbune în Ungaria. Acord Mol-Turkish Petroleum

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Grupul ungar MOL și compania Turkish Petroleum au semnat oficial acordurile de concesiune cu Ministerul Energiei din Ungaria, marcând începutul unei faze de explorare comună a hidrocarburilor în două regiuni de pe teritoriul ungar: Tamási și Buzsák.

Acordurile reprezintă un pas strategic în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic, fiind parte a unui parteneriat inițiat anul trecut între cele două companii.

Semnarea a avut loc la Budapesta și i-a reunit pe Zsolt Hernadi, președinte și director general al Grupului MOL, și Ahmet Turkoglu, omologul său din partea Turkish Petroleum. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului ungar al afacerilor externe și comerțului, Peter Szijjarto, precum și a ministrului turc al energiei, Alparslan Bayraktar.

Conform comunicatului oficial transmis miercuri de MOL, acordurile vizează strict explorarea zăcămintelor de hidrocarburi, fără a implica în această etapă exploatarea propriu-zisă a resurselor. Etapa de explorare presupune studii geologice și prospecțiuni pentru a identifica potențialul real de petrol și gaze al celor două perimetre din sud-vestul Ungariei.

Ministerul Energiei din Ungaria a relansat în toamna anului trecut programul de concesiuni miniere după o pauză de cinci ani. Măsura are ca scop încurajarea producției interne de energie și reducerea dependenței de importuri. În cadrul acestei noi strategii, MOL a licitat pentru cinci concesiuni și a câștigat patru dintre ele, inclusiv cele două pe care le va gestiona acum împreună cu Turkish Petroleum.

Mol și Turkish Petroleum au mai colaborat

 

Parteneriatul dintre MOL și Turkish Petroleum nu este unul izolat. Cele două companii colaborează deja în alte proiecte internaționale, precum câmpul petrolier Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) din Azerbaidjan, unde sunt parteneri începând din 2020, dar și în Rusia, în cadrul câmpului Baitugan, din 2014.

Memorandumul de Înțelegere semnat în octombrie anul trecut la Istanbul între MOL și Turkish Petroleum stabilea tocmai acest cadru de cooperare în domeniul explorării, dezvoltării și eventualei producții în zone strategice precum regiunea caspică, Turcia, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Europa Centrală și de Est.

În plus, ambele companii își exprimă interesul de a continua investițiile comune în zona Mării Negre, care devine din ce în ce mai importantă în ecuația energetică europeană. Acordurile semnate acum pentru Ungaria ar putea servi drept model pentru alte inițiative similare în regiune.

Cât de mare este compania ungurească Mol? 

 

Grupul MOL este una dintre cele mai importante companii energetice din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în peste 30 de țări și aproximativ 25.000 de angajați la nivel global. Cu sediul la Budapesta, compania are o istorie de peste un secol în industria petrolului și gazelor. Turkish Petroleum, omologul său din Turcia, este compania națională de petrol și gaze, activă în numeroase proiecte de explorare internațională.

Această inițiativă comună reprezintă o mișcare strategică atât pentru Ungaria, care vizează consolidarea independenței energetice, cât și pentru Turcia, care își extinde influența în regiune prin parteneriate comerciale și energetice de amploare. Deocamdată, proiectul se află în faza de explorare geologică, fără a se preciza un calendar clar pentru eventualele activități de exploatare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel