Orban, AVERTISMENT pentru PSD: „Îngrădirea dreptului de a alege - INFRACȚIUNE”

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Îngrădirea dreptului de a alege, inclusiv la referendum, reprezintă infracţiune, a afirmat astăzi preşedintele PNL, Ludovic Orban, referindu-se la o declaraţie făcută de Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei electorale a Partidului Social Democrat, conform căreia legea nu permite decât secţii de votare diferite.

„Liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de referendum. Secţiile de votare sunt în mod obligatoriu comune, conform Legii 3/2000. Avertizez atât liderii PSD, cât şi funcţionarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exerciţiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracţiune şi este prevăzută de Codul Penal”, a afirmat Orban într-un comunicat.

Liderul PNL aminteşte că Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secţiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. El a adăugat că această prevedere se regăseşte la articolul 15 indice 1, alineatul 2: "ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii" (Portalul Legislativ al Ministerului Justiţiei: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/21139).

Citește și Raluca Turcan: „Liviu Dragnea este în panică totală. Și-a pus slugile să blocheze referendumul"

„Atragem în mod public atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe iniţiatori, cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare, riscului de a intra sub incidenţa legii penale. Aceasta, întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale”, a spus Orban.

 

„O eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”

 

El a motivat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale arată că Ordonanţele de Urgenţă „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale", iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative evidenţiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016).

„Aşadar, orice eventuală reglementare iniţiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanţei de Urgenţă, în sensul celor enunţate de reprezentanţi ai PSD, este în mod cert neconstituţională!", a adăugat preşedintele PNL.

Citește și Legea referendumului CONTRAZICE declarațiile PSD

În acelaşi timp, mai spune Ludovic Orban, „o altă informaţie propagată de PSD este falsă şi face parte din campania de dezinformare a acestui partid”.

„Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneţia privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituţională a constatat faptul că o eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, a detaliat el.

 

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy