Orașele europene vor să limiteze accesul navelor de croazieră: Au emisii toxice uriașe și aduc milioane de turiști care nu cheltuie nimic

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Cum să faci față afecțiunii „picioarelor de mare” după ce te întorci dintr-o croazieră
Cum să faci față afecțiunii „picioarelor de mare” după ce te întorci dintr-o croazieră

Mai multe destinații din Europa se luptă cu turismul excesiv și vor să limiteze vizitele navelor care aduc puțini bani, emisii toxice și milioane de pasageri. 

În fiecare an, peste 20 de milioane de pasageri fac o croazieră.  Înainte de pandemie, acest număr era chiar mai mare, situându-se în jurul a 30 de milioane.

Pe măsură ce numărul de pasageri pare să depășească din nou această cifră de dinainte de pandemie, multe porturi europene în care aceste nave ancorează își reevaluează prezența. Unele caută să le interzică cu totul, invocând preocupări de mediu, sociale și economice.

Cele 218 nave de croazieră care au operat în Europa în 2022 au emis de peste patru ori mai mulți oxizi de sulf decât toate mașinile de pe continent, potrivit Transport & Environment. ONG-ul a constatat în luna iunie a acestui an că acești poluanți atmosferici toxici de pe nave sunt acum mai mari decât erau înainte de COVID-19. 

Și, deși beneficiile lor pentru economia locală sunt în discuție, milioanele de pasageri pe care le aduc în fiecare an în orașele europene cauzează probleme pentru locuitorii acestora, scrie Euronews Travel.

Veneția vrea să țină navele de croazieră departe de oraș

 

În 2021, Veneția a interzis navelor mari de croazieră să ancoreze în centrul său istoric. Deteriorarea lagunei a făcut ca UNESCO să amenințe că va înscrie orașul pe lista orașelor pe cale de dispariție dacă acestea nu vor fi interzise definitiv.

Aceștia susțin că navele mari provoacă poluare și erodează fundațiile orașului - care suferă deja în urma inundațiilor regulate. Interzicerea înseamnă că navele mari de croazieră și navele de containere nu mai pot intra în canalul Giudecca din Veneția.

Au mai existat încercări de a opri navele mari și înainte, legislația anterioară fiind anulată. Dar presiunea a crescut atunci când, în 2019, un vas de croazieră s-a prăbușit într-un port din Veneția, rănind cinci persoane.

Iar până la interdicția din 2021, chiar și companiile de croazieră s-au alăturat. După ce a fost anunțată, Asociația Internațională a Liniilor de Croazieră (CLIA) a declarat că "a susținut o nouă abordare timp de mulți ani", numind-o un "pas important înainte".

Cu toate acestea, realitatea interzicerii navelor mari din Veneția s-a dovedit a fi mai complicată decât ar fi părut la început. În lipsa unui nou hub în afara lagunei orașului pentru liniile de croazieră, multe dintre acestea încă mai andochează acolo, la doi ani după ce interdicția a fost introdusă.

Orașele din Europa care interzic navele de croazieră

 

Poluarea și turismul excesiv nu sunt însă o problemă doar în Veneția. Barcelona - în timp ce încearcă să își rezolve propriile probleme - și-a închis terminalul nordic pentru croaziere la 22 octombrie. Aproximativ 340 de nave pe an vor trebui să acosteze acum la cheiul Moll d'Adossat, care este cel mai îndepărtat de zonele rezidențiale ale orașului. 

În urma închiderii unui alt terminal situat în Maremagnum și a introducerii regulii de o navă pe terminal, doar șapte nave de croazieră pot acosta în Barcelona în același timp. 

Aceste măsuri vin în urma unui acord cu autoritățile locale pentru relocarea navelor de croazieră în afara centrului orașului Barcelona, în încercarea de a atenua impactul turismului excesiv.

Până în 2026, terminalul Sud se va închide și el, iar toate croazierele vor opera de pe cheiul Adossat.

Marea Mediterană este a doua cea mai mare piață pentru croaziere, în afara Caraibelor, iar numărul tot mai mare de pasageri exercită o presiune tot mai mare asupra populației locale. 

În 2022, 50.000 de persoane din Marsilia - cel mai mare port de croazieră din Franța - au semnat o petiție împotriva navelor de croazieră, potrivit grupului de campanie Stop Croisières. 

Pasagerii au fost întâmpinați cu proteste în orașul Palma de Mallorca din Baleare și au fost introduse noi limite care permit doar trei nave în portul său în același timp. 

Santorini și Dubrovnik au înăsprit, de asemenea, restricțiile impuse companiilor de croazieră.

Probleme și alte zone în afară de Mediterana 


De asemenea, în porturile populare din afara Mediteranei se aplică măsuri drastice. 

Navele de croazieră care vizitează Scoția vor fi taxate cu o nouă taxă, conform planurilor anunțate recent de Partidul Verde din această țară. Partidul spune că taxa va aborda "dubla provocare" a emisiilor și a turismului excesiv. 

Lorna Slater, co-liderul Partidului Verde Scoțian, a declarat, de asemenea, că speră că taxa pe croaziere va încuraja companiile să folosească nave mai puțin poluante, susținând că o navă produce aceleași emisii ca 12.000 de mașini. 

"Operatorilor li s-a permis prea mult timp să scape de poluare", a adăugat Slater.

În Amsterdam, consiliul municipal tocmai a votat pentru închiderea terminalului de croazieră în încercarea de a reduce poluarea și de a diminua numărul de turiști. 

Mutarea terminalului în afara centrului pare a fi cea mai probabilă soluție. Dar votul indică sentimentele orașului față de aceste nave mari de pasageri.

La începutul acestui an, liderul politic local Ilana Rooderkerk a comparat pasagerii de croazieră care coboară în oraș cu o "invazie de lăcuste".  

Amsterdam a introdus o taxă pentru pasagerii navelor de croazieră în 2019 - o măsură care a făcut ca unele companii să înlocuiască sau să anuleze escalele în oraș. Mai mult de 100 de nave andochează în capitala olandeză în fiecare an și au devenit simbolul problemelor locale legate de turismul excesiv.

Navele de croazieră aduc bani acolo unde acostează?


Unul dintre cele mai mari argumente ale susținătorilor menținerii navelor de croazieră este contribuția lor la economia locală. 

Dar oare oaspeții de pe aceste nave gigantice cheltuiesc efectiv bani în orașele în care acostează?

Mai multe studii au arătat că pasagerii care debarcă de pe nave nu contribuie atât de mult la economia locală pe cât s-ar putea crede. Având la dispoziție la bord toată mâncarea, băutura și suvenirurile pe care și le-ar putea dori vreodată, banii rămân pe mare.

Nu este surprinzător când afli că cea mai mare navă de croazieră din lume, Wonder of the Seas, are 20 de restaurante, un teatru de 1.400 de locuri și magazine care vând de toate, de la ceasuri fine la modă. În funcție de pachetul pe care îl alegeți, mâncarea și băutura sunt adesea incluse, iar achizițiile sunt scutite de taxe și impozite.

O navă și mai mare, Icon of the Seas, cu o lungime de 365 de metri, urmează să fie lansată anul viitor. 

Un studiu realizat în Bergen, Norvegia - o oprire populară pentru excursii în fiorduri - a constatat că până la 40% dintre oameni nu părăsesc niciodată nava. Pentru cei care au coborât pe uscat, cheltuielile medii au fost mai mici de 23 de euro.

Industria croazierelor susține că contribuția medie a unui pasager la economia locală este mult mai mare decât cea estimată de Bergen, de aproximativ 100 de dolari (91 de euro) pe zi. 

O modalitate de a reduce această diferență ar fi creșterea taxei pentru pasageri percepute în porturi, care în prezent tinde să fie între 4 și 14 euro de persoană, mai scrie sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel