Naţiunile Unite, Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) au anunţat că la nivel mondial există aproximativ 50 de milioane de persoane trăiesc în sclavie modernă.
ONU: 50 de milioane de sclavi moderni în lume
În raportul Estimări asupra sclaviei moderne la nivel global pregătit de Organizaţia Internaţională a Muncii şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie sunt prezentate date legate de sclavia modernă, căsătoriile forţate şi munca forţată în anul 2021. În raport se precizează că în anul 2021, în întreaga lume, trăiesc în sclavie modernă aproximativ 50 de milioane de persoane, dintre care 28 de milioane prestează muncă forţată, iar 22 de milioane sunt căsătorite forţat.
Comparativ cu anul 2016, cu 10 milioane mai mult
În ultimii cinci ani, numărul sclavilor moderni a crescut semnificativ, se arată în raport, şi se menţionează că în anul 2021 comparativ cu anul 2016 numărul persoanelor care trăiesc în sclavie modernă a crescut cu 10 milioane. Raportul atrage atenţia asupra faptului că sclavia modernă este prezentă în aproape toate ţările lumii şi că nu se limitează la dependenţa de o anumită religie sau etnie şi oferă informaţia că cel puţin 52% din cazurile de muncă forţată şi căsătorie forţată se înregistrează în ţările cu venituri medii şi mari.
De asemenea, raportul arată că 86% din cazurile de muncă forţată sunt în sectorul privat, iar 14% în sectorul public. În raport se subliniază că numărul migranţilor este de trei ori mai mare decât al celorlalte grupuri sociale în ceea ce priveşte munca forţată şi că la nivel mondial numărul căsătoriilor forţate a crescut semnificativ, din 2016 şi până în 2021 6,6 milioane de persoane au fost căsătorite forţat.
Un procent ridicat îl reprezintă migranţii
Raportul cuprinde şi declaraţiile directorului general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Antonia Vitorino, care atrage atenţia asupra faptului că migranţii reprezintă un procent însemnat din sclavia modernă: "Raportul ne arată cât este de urgent să asigurăm o migraţie în siguranţă şi reglementată". Vitorino a subliniat că există tendinţa ca migranţii să fie cei care sunt supuşi la muncă forţată şi căsătorie forţată, iar comunitatea internaţională trebuie să depună eforturi pentru înlăturarea acestor lucruri.
Directorul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Guy Ryder, a subliniat că este necesară o coordonare a măsurilor la nivel internaţional pentru reducerea sclaviei moderne şi a adăugat: "În această luptă sunt foarte importante sindicatele, cei care oferă locuri de muncă, instituţiile, organizaţiile societăţii civile şi cetăţenii de rând.", potrivit turkiyegazetesi.com.tr, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News