Olanda. Trei români, experți în „laptopuri“: Bunuri de zeci de mii de euro sustrase într-o manieră foarte iscusită

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Procurorii olandezi solicită o pedeapsă de 10 luni de închisoare pentu trei români suspectați de furtul a o sută de laptopuri și a 26 de cabluri de încărcare USB la o companie din Nieuwegein. 

Potrivit Serviciului Procuraturii Publice, cei trei români „sunt hoți extrem de profesioniști care călătoresc prin Europa“. La magazinul iUsed ar fi furat bunuri de 65.000 de euro. În plus, aceștia ar fi fost pregătiți pentru jafuri la alte două companii din aceeași clădire din parcul de afaceri Laagraven.

Cei trei hoți urcaseră pe acoperiș cu o scară și tăiau găuri în luminatoarele de deasupra a trei companii. Deasupra magaziei de calculatoare, o parte din acoperișul acoperișului fusese tăiat, stratul de izolație fusese îndepărtat și foaia de metal fusese tăiată. Potrivit procurorului, hoții au luat „munca“ în serios și au pregătit-o cu atenție.

Un angajat al închisorii din Nieuwegein, care se afla într-o clădire învecinată, a văzut activități suspecte pe imaginile camerei supraveghere în noaptea de 23 spre 24 ianuarie. În jurul orei trei și jumătate, patru bărbați au transportat saci de gunoi către un VW Sharan care a plecat în trombă puțin mai târziu. Bărbatul a anunțat imediat poliția care a făcut filtre rutiere de îndată.

Scuze puerile

 

Mașina neagră cu plăcuțe de înmatriculare engleze a fost receptată rapid de poliție. În plus față de laptopuri și cabluri furate, au fost găsite și mai multe instrumente folosite pentru a pătrunde prin efracție. Șoferul a fost arestat imediat și alți doi suspecți au fost arestați mai târziu, după ce au ieșit din tufișurile situate de-a lungul autostrăzii unde fugiseră. În instanță, unul dintre ei a spus că face jogging și că o făcea deseori noaptea, de aceea se afla în zonă.

Cei trei suspecți de 28, 31 și 44 de ani, susțin că nu se cunosc.  De exemplu, șoferul mașinii a spus că a căutat un loc unde să se adăpostească peste noapte și s-a întâmplat să vadă chiar mașina  nesupravegheată a hoților, pe care a condus-o puțin  pentru a pune în funcțiune încălzirea.

Ceilalți suspecți au venit și ei cu scuze destul de puerile și  s-au contrazis în mod constant, încercând să păcălească probele evidente: Bărbatul găsit în tufiș a spus că el aștepta pe cineva să îl ia cu mașina de lângă autostradă, dar a fost găsită amprenta unui pantof de-al său în sediul companiei jefuită, iar ADN-ul suspectului „de jogging“ a fost găsit pe scaunul pasagerului Sharan. 

Încrengătură de jafuri în toată Europa

 

Cei trei  sunt însă vechi cunoștințe ale poliției din Europa: Unul dintre suspecți a fost condamnat anterior pentru furt în România, Italia și Spania, un alt suspect are antecedente penale în România și Anglia, ar altul în Olanda și Ungaria. Prin urmare, Procuratura Publică îi consideră drept infractori recidiviști, ceea ce înseamnă o sentință mai grea, potrivit rtvutrecht.nl

Procuratura olandeză consideră că acesta este un exemplu clar de „banditism mobil“, unde făptuitorii sunt în Olanda doar pentru a comite infracțiuni. Pentru a emite un semnal, Ministerul Public solicită, așadar, condamnări necondiționate împotriva bărbaților, toate acuzațiile fiind dovedite în mod legal și convingător

Cei trei români sunt în arest deja de 110 zile. În două săptămâni va deveni clar dacă vor trebui să stea mai mult, până la împlinirea celor 10 luni solicitate de procurori. Instanța se va pronunța în privința aceasta pe 26 mai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel