Olanda. Cinci români, la închisoare după o serie de jafuri ca în filme: „Am fost înșelați cu locuri de muncă; nu aveam bani să ne întoarcem acasă”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cinci români au fost condamnați la închisoare după ce, într-o noapte, au dat două spargeri în Breda, provincia Barabantul de Nord din Olanda. Acești au folosit o dubiță furată pe post de „berbec“, cu care au spart ușile a două magazine, apoi au fugit cu marfa cu un autoturism.

Toți cei cinci români care au comis un dublu atac asupra a două magazine de telefonie din Breda, în luna martie, vor merge la închisoare.

Cel mai în vârstă suspect a primit trei ani și jumătate, el fiind singurul care a susținut că nu a fost implicat în jaf. C.V., în vârstă de 38 de ani, neagă că a fost implicat în spargere. „Am vrut să particip, dar am fumat ceva care mă făcea să nu mă simt bine. Altul mi-a luat locul. Chiar nu am fost eu”, a spus bărbatul în fața instanței.

Ceilalți patru conaționali și-au exprimat regretul în timpul audierii de acum două săptămâni. O parte dintre ei chiar și-au exprimat regretul cu lacrimi în ochi. Doi dintre ei au primit o pedeapsă de 30 de luni de închisoare; ceilalți doi vor executa trei ani. Vârstele celor cinci sunt cuprinse între 23 și 38 de ani, potrivit omroepbrabant.nl.

 

Olanda. Cinci români, la închisoare după o serie de jafuri ca în filme

 

Procurorul general ceruse pedepse de până la patru ani. Imaginile de securitate arată clar cât de nemilos au acționat românii. Au fost provocate numeroase pagube și au fost sustrase telefoane, laptopuri și iPad-uri în valoare de zeci de mii de euro. Hoții au fost arestați în aceeași dimineață la Duiven, în provincia Gelderland. Prada a fost găsită în furgoneta în care se aflau.

În dimineața zilei de 15 martie, românii au vizat un magazin Samsung și o filială Amac situate față în față pe Eindstraat din Breda. Potrivit procurorului, jafurile au fost pregătite cu atenție și profesionalism, lucru cu care instanța este de acord. Camioneta folosită pentru a comite atacurile a fost furată cu o zi înainte în Strijbeek. În două minute, românii au trecut la acțiune, după care au lăsat în urmă furgoneta și au plecat cu o altă mașină.

 

„Am fost înșelați cu locuri de muncă; nu aveam bani să ne întoarcem acasă”

 

Unul dintre suspecți a declarat că cei cinci au comis atacurile la berbec pentru că nu mai aveau bani: "Trebuia să obținem locuri de muncă și salarii în Olanda, dar am fost înșelați aici. Așa că nu aveam bani să ne întoarcem acasă". „Am fost înșelați. Nu era nimic de muncă. Eram disperat și a trebuit să o ajut pe mama. Îmi pare foarte rău și vreau să-mi cer scuze de o sută de ori”, spune unul dintre români, în timp ce un interpret îi traduce povestea în olandeză. Un alt suspect spune că este într-o stare de disperare, fiind în celula în care se află în arest din martie. „Nu primesc vizitatori. Nu am nimic, port aceiași chiloți de luni de zile”.

2. -imagine fara descriere- (jaf-breda-2.png)

Instanța a considerat că cei cinci trebuie pedepsiți pentru că atacurile cu „mașina-berbec“ au fost dovedite și pentru că au vrut să profite de pradă în România. Românii nu au primit doar pedepse cu închisoarea: ei trebuie să plătească despăgubiri, printre alții, proprietarului dubei de livrări din Strijbeek, care a fost extrem de șocat de furt.

Cei cinci bărbați au beneficiat de o reducere a pedepsei, deoarece arestarea nu s-a desfășurat în totalitate conform regulilor. Avocații au insistat asupra acestui lucru. Aceștia au fost, de asemenea, de părere că atacurile cu mașina-berbec nu au fost comise în mod profesionist. În cele din urmă, aceștia au subliniat faptul că clienții lor, care se află deja în custodie, nu mai pot avea contact cu familiile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel