Oficialii polonezi declară că Ucraina va avea, cel mai probabil, acces la locul exploziei rachetelor

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Oficialii Polonezi declară că Ucraina va avea, cel mai probabil, acces la locul exploziei rachetelor
Oficialii Polonezi declară că Ucraina va avea, cel mai probabil, acces la locul exploziei rachetelor

Ucraina va obține probabil accesul pe care l-a cerut la situl din zona de frontieră din sud-estul Poloniei, unde o rachetă a ucis marți două persoane, au declarat joi oficiali polonezi.

Varșovia și aliații săi occidentali spun că dovezile de la fața locului indică faptul că explozia a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană care s-a rătăcit în urmărirea unei rachete rusești. Kievul neagă acest lucru, spunând că are dovezi ale unei "urme rusești" în explozie.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că includerea oficialilor ucraineni în anchetă ar necesita acordul ambelor țări care conduc o anchetă în curs, Polonia și Statele Unite.

"Dacă oaspeții ucraineni vor dori să vadă ancheta, vom putea să le arătăm, așa cum mi s-a arătat și mie", a declarat Duda joi, în timpul unei vizite la Przewodow, un sat situat la 6 km de granița ucraineană, unde a aterizat racheta.

"Când vine vorba de participarea la anchetă și de accesul la documente și informații, acest lucru necesită prevederi specifice ale tratatelor, prevederi ale dreptului internațional, acorduri internaționale", a spus el.

 

Președintele polonez a spus că anchetatorii nu au găsit niciun semn al unei a doua rachete pe teritoriul polonez

 

Unele rapoarte inițiale ale presei au menționat două rachete.

Explozia a stârnit teamă și neîncredere în rândul locuitorilor din Przewodow, un sat de aproximativ 440 de persoane, sporind îngrijorarea localnicilor că conflictul din Ucraina, cel mai sângeros din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, s-ar putea extinde în orice moment peste graniță în Polonia, membră NATO.

Duda a declarat că este un moment foarte greu pentru familiile victimelor și pentru comunitatea locală, precum și pentru Ucraina.

"Este o situație extrem de dificilă pentru ei și emoții uriașe, un stres enorm", a spus Duda.

 

Consilierul prezidențial Jakub Kumoch a declarat anterior că Polonia are dovezi video cu privire la explozie

 

 

"Acestea sunt fotografiile noastre normale de la graniță, unde se pot vedea anumite lucruri. Vedeți împușcături deasupra Ucrainei, lupte deasupra Ucrainei și, la un moment dat, într-un timp foarte scurt, vedeți o anumită secvență de evenimente", a declarat Kumoch.

El a precizat că, pe baza resturilor de rachetă, a adâncimii craterului și a cantității de combustibil folosite, se poate calcula de unde a fost trasă.

Kumoch nu a oferit alte detalii. El a spus că a dorit ca ucrainenii să se familiarizeze mai întâi cu aceste materiale, în contact cu cei care conduc ancheta.

Polonia a declarat că este de părere că racheta a fost o S-300, o rachetă veche din epoca sovietică folosită atât de Rusia, cât și de Ucraina.

 

„Federația Rusă este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat"

 

În timp ce Varșovia și Kievul au opinii diferite cu privire la locația din care a fost lansată racheta, ele și alți aliați occidentali sunt uniți în opinia că, în cele din urmă, Rusia este de vină.

"Partea rusă trebuie să fie conștientă de amenințarea pe care o reprezintă bombardarea ... la o distanță de literalmente câteva zeci de kilometri de granița poloneză, că oricare dintre rachete, fie că provin din partea rusă sau din acele sisteme antirachetă ucrainene, poate ateriza pe teritoriul unui stat străin, în acest caz, Polonia", a declarat Adrian Kubicki, consulul general al Poloniei la New York.

"Așadar, nimic aici nu schimbă evaluarea potrivit căreia Federația Rusă este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat".

Un jurnalist video al Reuters aflat la periferia orașului Przewodow a declarat că joi păreau să fie puțini localnici pe străzi, în afară de copiii care erau duși la școală cu autobuzul. Accesul în Przewodow a fost blocat de poliție.

Vehicule militare și de poliție au intrat periodic în sat, în timp ce soldații au patrulat pe străzi și pe câmpurile din jur, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel