Oficial: Italia construiește "închisori" în Albania pentru migranții care vin de pe Mediterană. Acordul a fost ratificat

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Este oficial: Din 2024, Italia va construi centre de primire pentru migranții sosiți de pe Marea Mediterană în Albania, astfel încât aceștia să nu mai poată pătrunde pe teritoriul italian. Proiectul a fost aprobat în Consiliul de Miniștri. 

În ultimele săptămâni Italia a încercat să găsească soluția juridică optimă pentru a nu încălca dreptul internațional. În cele din urmă, după consultări cu Uniunea Europeană s-a decis ca doar migranții îmbarcați pe navele autorităților italiene și luați din apele internaționale pot fi transportați în centrele care vor fi create în Albania. Aceste centre vor fi ca niște închisori pentru că migranții vor avea agenți care-i vor păzi și nu li se va permite să iasă din ele. 

Proiectul este fără precedent în Uniunea Europeană și va trebui să respecte dreptul european și internațional, iar în ultimele săptămâni singura observație publică venită de la Bruxelles a precizat importanța „locului în care operează nava care salvează migranți”. Așadar, dacă salvarea are loc în apele internaționale „dreptul de azil comunitar nu se aplică, iar Italia are dreptul să ducă aceste persoane în altă țară”.

În proiectul înaintat Consiliului de Miniștri din Italia, pentru 2024 sunt prevăzute costuri de aproximativ 87 de milioane de euro pentru aceste centre. Totuși costurile totale nu au fost detaliate până la ultimul eurocent. Vor fi totuși mai puțin de 200 de milioane de euro pe an, asigură surse guvernamentale.

„Și vor fi cheltuiți bine pentru a aborda lupta împotriva imigrației ilegale și sunt mult mai puțini bani decât cei confiscați de Guardia di Finanza pentru utilizarea abuzivă a venitului de cetățenie”, explică ministrul de externe Antonio Tajani.

Cum arăta centrele de migranți din Albania, construite pe bani italieni

 

În jur de treizeci de milioane de euro ar trebui alocate construcției celor două structuri în portul Shengjin, lângă Bari, și în zona Gjader din Albania. 

Pentru primul se prevede un perimetru de protecție aproximativ 240 de metri, cu gard exterior de 4 metri înălțime Celălalt va fi un centru de detenție în vederea repatrierii, unde se vor verifica condițiile de protecție internațională a migranților care nu au dreptul de a intra și de a rămâne în Italia. Acesta din urmă ar urma să fie construit pe o suprafață de 77.700 de metri pătrați, unde sunt acum zece imobile aflate în stadiu de degradare. Structurile vor fi tratate ca zone de frontieră sau de tranzit.

Pe plan intern, se va aplica jurisdicția italiană: autoritățile de referință vor fi Prefectura și Sediul Poliției din Roma. Curtea de Apel de la Roma va fi responsabilă de contestațiile migranților reținuți, iar în cazul infracțiunilor justiția romană intervine fără a fi nevoie de o comisie rogatorie și vor fi posibile audieri la distanță și structuri ad-hoc pentru eventuala arestare preventivă. Legea garantează migranților „respectul pentru toate drepturile prevăzute de reglementările generale (italiane și europene) în materie”, după cum se explică în comunicatul de presă de la Palazzo Chigi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel