O țară din Europa anunță că va oferi bani pentru a-i convinge pe expatriaţi să se întoarcă acasă

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Croaţia a anunţat că va oferi stimulente financiare pentru a-i convinge pe croaţii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene, să revină acasă.

 

Măsura are ca scop întoarcerea cetățenilor în ţara lor, pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei observateîn ultimii ani, relatează Agerpres, citând France Presse.

Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Acestea presupun plata către expatriaţii croaţi cu reşedinţa în ţări ale UE a unei sume de până la 26.000 de euro dacă se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere.

În plus, măsuri similare, în cadrul acestui program numit "Am ales Croaţia", sunt planificate pentru croaţii care s-au mutat din motive economice în interiorul ţării pentru a-i încuraja să se stabilească în zonele rurale slab populate.

Aceste stimulente "oferă atât motivaţia de a reveni, cât şi resurse financiare. Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte", a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.

Guvernul estimează că acest program ar putea încuraja 4.000 până la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor.

Conform datelor, peste 250.000 de croaţi au părăsit ţara de la aderarea la UE în 2013. Cei mai mulți au plecat din țară în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune în Germania, Austria sau Irlanda, scrie Agerpres.



Lituania a anunțat că va oferi bani migranţilor pentru a-i convinge să revină acasă

 

De asemenea, și Lituania a anunţat recent că le va oferi migranţilor mai mult sprijin,în numerar, pentru a-i motiva să se întoarcă acasă.

Anunțul vine în contextul în care ţara baltică, membră a UE, face eforturi să repatrieze mii dintre ei, relatează AFP, preluată de Agerpres. Astfel, fiecare migrant care alege voluntar să se întoarcă în ţara de origine va primi de acum suma de 1.000 de euro, în loc de cei 300 promişi până acum, de la stat.

De asemenea, fiecare migrant va avea asigurat şi un bilet de avion pentru dus.

''După ce am respins majoritatea cererilor de azil, avem nevoie de soluţii pentru a-i trimite pe migranţi înapoi în ţara lor de origine. Sperăm că plata mai mare va creşte numărul de migranţi care se întorc voluntar'', a declarat pentru AFP ministrul de Interne Agne Bilotaite. 

În ceea ce privește sursele de finanțare, banii pentru migranţi provin din fonduri furnizate de Comisia Europeană pentru a ajuta Lituania să facă faţă crizei de la graniţele sale.

Anunțul vine în contextul în care, încă din vară, mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu, au trecut sau au încercat să treacă, din Belarus, graniţa de est a Uniunii Europene în Letonia, Lituania sau în Polonia, scrie Agerpres.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel