Spania. O tânără schimbată la naștere cu alt bebeluș cere despăgubiri de 3 milioane de euro

Liviu Ludovic |
Data publicării:

O tânără spaniolă în vârstă de 19 ani a solicitat despăgubiri de 3 milioane de euro după ce a fost schimbată, imediată după naştere, cu un alt bebeluş şi plasată într-o familie care nu era a ei, relatează miercuri AFP. 

Cazul datează din 2002 şi a avut loc în maternitatea Spitalului San Millan de Logrono (nordul Spaniei), o unitate acum închisă, şi este rezultatul unei "erori umane", au explicat autorităţile din regiunea Rioja.

Schimbul între cei doi bebeluşi - două fetiţe născute în aceeaşi zi la o distanţă de cinci ore şi ambele plasate într-un incubator - a ieşit la iveală abia după 15 ani.

În urma unui conflict privind acordarea unei pensii alimentare în una dintre cele două familii, testele ADN au arătat că nici tatăl, nici mama fetei nu erau părinţii ei biologici.

Aceasta din urmă, care a fost crescută întotdeauna de presupusa ei bunică, a depus de atunci o plângere, considerându-se puternic nedreptăţită de acest schimb la maternitate.

"Este o pierdere imensă, care va dura toată viaţa şi nu va fi reparată niciodată", a declarat avocatului tinerei femei, José Saez-Morga.

Autoritățile sunt dispuse să-i plătească 215.000 de euro

 

Tânăra, în prezent în vârstă de 19 ani, cere despăgubiri de 3 milioane de euro pentru prejudiciul suferit, însă autorităţile sanitare sunt dispuse să plătească doar 215.000 de euro, a continuat Saez-Morga.

"A fost realizată o anchetă şi concluzia a fost că ceea ce s-a întâmplat este rezultatul unei erori umane", a declarat marţi ministrul Sănătăţii al guvernului regional, Sara Alba.

"Nu am putut stabili cine s-a aflat la originea acestei erori, sistemele informatice de la acea vreme nu dispuneau de atât de multe detalii ca în prezent", a explicat ea pentru presă, adăugând că autorităţile se află "la dispoziţia familiilor pentru a le oferi tot sprijinul necesar".

"Este o eroare umană punctuală, care astăzi nu s-ar mai putea întâmpla. Putem garanta că acest lucru nu se va mai întâmpla"', a insistat ea, adăugând că nu este la curent cu alte cazuri similare.

Potrivit avocatului tinerei, rezultatele testelor ADN ale celeilalte familii, care nu a depus deocamdată plângere, nu sunt încă cunoscute.

La nivel judiciar, magistraţii trebuie să se pronunţe cu privire la fondul cauzei şi, în special, la corectarea necesară a stării civile înainte de a decide cu privire la problema despăgubirilor, a explicat Saez-Morga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel