O tânără mamă din Grecia le-ar fi luat viața celor trei fetiţe: Guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la „calm”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Grecia. Un român şi un grec au murit în urma prăbușirii în mare a elicopterului
Grecia. Un român şi un grec au murit în urma prăbușirii în mare a elicopterului

O femeie de 34 de ani, inculpată pentru că şi-a ucis cele trei fiice în trei ani, este judecată începând de luni la Atena, un caz care a stârnit un val de furie în Grecia, ţară unde mama este sacralizată, potrivit unor experţi, relatează AFP.

Aflată în detenţie provizorie într-o închisoare de înaltă securitate, Roula Pispirigou este acuzată de „tentativă de omucidere intenţionată cu premeditare” şi „omucidere intenţionată cu premeditare” împotriva fiicei sale cele mai mari, la Înalta Curte din Atena.

Ea este acuzată că, la 29 ianuarie 2022, a otrăvit-o pe Georgina, în vârstă de 9 ani, administrându-i ketamină, o substanţă folosită în principal în chirurgie veterinară ca anestezic şi analgezic.

Din august anul trecut, tânăra este de asemenea inculpată pentru uciderea şi a celorlalte două fete ale sale, Malena, de trei ani şi jumătate, în 2019, şi Iris, de 6 luni, în 2021, însă această procedură distinctă, lansată după moartea Georgianei, este încă în curs de investigare.

Avocatul său, Alexis Kougias, ar urma să ceară fuziunea celor două dosare în deschiderea procedurii luni şi o amânare a procesului, potrivit unei surse judiciare.

 

Roula Pispirigou susţine că este nevinovată



În momentul morţii sale, Georgiana se afla în spital, unde ajunsese de mai multe ori după ce, în aprilie 2021, a rămas tetraplegică în urma unor convulsii. Procuratura o acuză pe mamă că a încercat încă de atunci să îşi omoare copilul.

Al doilea copil, Malena, a fost mai întâi declarată decedată din cauza unei insuficienţe hepatice, iar Iris, din cauza unui stop cardiac, însă noi expertize efectuate de medici legişti după decesul suspect al Georgianei au dezvăluit că ele au murit prin asfixiere.

Roula Pispirigou, de profesie infirmieră, supranumită de media elene 'Medeea timpurilor moderne' sau 'Medeea din Patras', oraşul din vestul Greciei de unde ea este originară, susţine că este nevinovată, de la arestarea sa în martie 2022.

 

Furie şi o mare dezbatere mediatică



Acest presupus triplu infanticid, într-o ţară unde crimele sunt rare, a stârnit furie şi o mare dezbatere mediatică.

În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la „calm” în urma îndemnurilor la moarte adresate femeii şi să ceară populaţiei să îi lase pe anchetatori să îşi facă treaba.

La puţin timp după arestarea sa, acuzata, flancată de poliţişti puternic echipaţi şi purtând căşti, era protejată de o vestă antiglonţ în timpul sosirii sale haotice la Palatul de Justiţie din Atena.

Au fost de asemenea desfăşurate forţe speciale în timp ce mulţimea striga 'Criminalo, recunoaşte-ţi crima'.

Printre manifestanţi, o femeie a declarat la televiziune: "Dacă chiar a făcut asta, trebuie spânzurată. Asta e tot!".

Pe faţada domiciliului său din Patras, unde s-a adunat de asemenea o mulţime furioasă, necunoscuţi au scris: "Moarte ucigaşilor de copii".

 

„Oamenii nu pot scuza faptul că ea a ucis”



Aceste comportamente populare se explică parţial prin statutul mamei în Grecia, deşi patriarhatul rămâne unul din simbolurile culturii elene, în ciuda progreselor din ultimii ani.

„Există o duritate (specială) faţă de mamele care comit infanticid deoarece persistă reprezentări şi idealuri în jurul maternităţii”, spune pentru AFP psihologul şi psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialistă în mame care comit infanticid.

„Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii săi şi nu să îşi sacrifice copiii. Acest lucru este foarte important în ţările mediteraneene”, adaugă ea.

„Oamenii nu pot scuza faptul că ea a ucis, conform acuzării, nu unul, ci trei copii, iar asta în momente diferite", spune şi Effi Lambropoulou, profesoară de criminologie la Universitatea Panteion din Atena.

 

Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media



Posturile de televiziune private sunt de asemenea arătate cu degetul, deoarece nu au ezitat să o intervieveze pe acuzată prin telefon din închisoare.

Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media.

Televiziunile „se concentrează în primul rând pe emoţiile telespectatorilor”, explică Effi Lambropoulou. „Aceste informaţii ajung apoi, exagerate, pe reţelele de socializare, unde nu există nici cel mai mic control”, adaugă specialista.

Roula Pispirigou a contribuit ea însăşi la această tornadă chiar înainte de arestare, „sunând” din proprie iniţiativă la televiziune sau „acceptând să fie intervievată cu soţul său”, potrivit lui Effi Lambropoulou. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel