O tânăra din Italia și-a dedicat întreaga carieră întoarcerii la rădăcinile românești. Povestea Loredanei Teodorescu

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Desi s-a născut în Italia, Loredana Teodorescu nu a uitat legăturile sale cu țara natală a părinților ei, România. Ea și-a construit întreaga carieră pe teme europene, urmărind atent evenimentele din țara din care provine.

Militând în principal pentru Europa, Loredana Teodorescu se simte confortabil în medii multiculturale, mai ales că ea însăși a crescut într-un astfel de mediu. Tânăra responsabilă de afaceri europene și președinte al „Women in International Security Italy“ s-a născut în Italia, însă rădăcinile ei sunt românești: „Părinții mei sunt născuți amândoi în România, au venit în Italia în anii ’80, iar eu m-am născut aici. Bineînțeles, sunt și italiancă și româncă“, a dezvăluit aceasta în cadrul evenimentului Milano Wine Week, unde programul „Deschidem Vinul Românesc“ a participat, scrie publicația Adevărul.

Tânăra este specializată în politicile Uniunii Europene și relații internaționale, cu precădere pe politica UE de migrație și azil (atât dimensiunea internă, cât și externă) și guvernanța UE. Din din ianuarie 2018 conduce departamentul de Afaceri Europene și Internaționale din cadrul Institutului „Luigi Sturzo“, un institut a cărui misiune este de a susține cercetarea în științe istorice, sociologie, domenii politice și economice. „Prima cauză este Europa, mă ocup foarte mult de afaceri europene, am un doctorat și lucrez cu think tankuri“, a mărturisit aceasta.

Loredana păstrează constant legăturile cu România și Republica Moldova

 

Însă, înainte de a ajunge aici, Loredana Teodorescu a urmat numeroase cursuri și studii, păstrând în mod constant legăturile cu România, dovadă fiind și lucrarea ei de licență. Mai întâi a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Tre din Roma, fiind specializată în studii internaționale cu lucrarea „Relațiile dintre România și Moldova: mirajul reunificării“. Apoi, în cadrul aceleiași universități, s-a specializat în Politici și Instituții ale Uniunii Europene, cu lucrarea „Noile granițe estice ale Uniunii Europene: probleme și perspective“. După ce a urmat mai multe cursuri de specializare pe politici de migrație și azil, a obținut titlul de doctor cu proiectul „Cooperarea Uniunii Europene cu vecinii săi în ceea ce privește migrația și legătura dintre dimensiunile interne și externe“.

Însă parcursul ei în diplomația europeană nu a fost lipsit de suișuri și coborâșuri, mai ales într-o lume în care, potrivit cifrelor, încă este una a bărbaților, la care „mai avem de lucrat“. A reușit să își facă vocea auzită și datorită modului în care militează pentru cauze: „Încet-încet, mi-am găsit o poziție. Încep zâmbind, dar apoi transmit mesajele pe care voiam să le transmit. Pentru asta sunt recunoscută“, a dezvăluit Loredana Teodorescu.

Regăsirea legăturii cu România

 

Când abia începuse studiile doctorale, în 2014, un eveniment european avea să o ajute să își regăsească legătura cu România, așa cum a mărturisit în cadrul emisiunii menționate: „Întotdeauna am încercat să țin legătura cu România. Când Italia a avut președinția Uniunii Europene, am fost ofițerul de legătură între Italia și România. Pentru mine a fost o experiență minunată pentru că mi-a dat posibilitatea să îmi regăsesc legătura cu țara“.

La câțiva ani după această experiență, Loredana Teodorescu a mărturisit că vede România drept o țară dezvoltată, modernă și dinamică: „Văd că toată lumea vrea să facă mai mult, să ajungă undeva, este ambițioasă“. Totodată, tânăra privește și către comunitatea românească din Italia – peste un milion de persoane – în care „sunt foarte multe povești de succes“: „Cred că este important să avem rețeaua aceasta, să lucrăm mai mult împreună. Cred că, în prezent, ambasada face un lucru foarte bun în sensul acesta“, mai spune tânăra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel