La două săptămâni după tragicul eveniment, IPJ Braşov a transmis că o femeie şi-a dat foc, pe 25 mai, în Poiana Braşov, ea decedând în ambulanţă, înainte de a fi preluată de elicopterul SMURD.
'La data de 25 mai, în jurul orei 18.00, Poliţia Staţiunii Poiana Braşov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin şi-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a staţiunii Poiana Braşov. Poliţiştii s-au deplasat cu operativitate la faţa locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Braşov, şi-ar fi dat foc pe drumul forestier 'Drumul Vechi', ce face legătura între zona Poiana Mică şi strada Poiana Ruia, din Staţiunea Poiana Braşov. Echipajul S.M.U.R.D. sosit la faţa locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua. Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare şi s-a constatat decesul acesteia. În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă şi o bucată de carton care conţinea un mesaj', a transmis IPJ Braşov.
„Femeia asta n-a stat, toată viaţa ei a muncit în Italia ca badantă“
Potrivit presei locale, femeia, Ileana Negru era mamă de Erou Martir. Ea a murit în chinuri chiar de Ziua Eroilor. Femeia şi-a dat foc în Poiana Braşov, nemaiputând să îndure durerea şi umilinţa la care a supus-o statul român.
Cătălin Giurcanu, urmaş de erou martir, a fost cel care a făcut public gestul femeii. El povesteşte, pe Facebook, că Ileana Negru a recurs la autoincendiere după ce a fost batjocorită de instituţiile statului. Femeia, care de ceva vreme locuia în Spania la fiica ei, venise în România şi umbla pe la instituţii pentru ca ruşinoasa indemnizaţie pe care o primea de la statul român în valoare de 918 lei să îi fie virată în Spania.
Cătălin Giurcanu a relatat pentru Brașov.net că femeia, care trăia deja de decenii cu durerea morţii fiului său şi cea a faptului că, după atâţia ani, Justiţia nu i-a trimis după gratii pe vinovaţi, i-a povestit că a fost umilită efectiv în special la casa de pensii, unde i s-a spus că din moment ce trăieşte în Spania n-are nevoie de banii de la statul român.
„Mi-a povestit cum şi-au bătut ăştia în România joc de ea: A, păi ce veniţi aici la noi dacă staţi în Tenerife?’“
„Mi-a povestit cum şi-au bătut joc de ea efectiv la Casa de Pensii. Ca să îşi primească indemnizaţia aia amărâtă de 918 lei în Spania s-a dus de trei ori. Ea locuia la fiica ei în Tenerife, care muncea acolo, nu era să huzurească, mi-a povestit cum şi-au bătut ăştia în România joc de ea. Toţi i-au făcut asta: ‘A, păi ce veniţi aici la noi dacă staţi în Tenerife?’ Femeia asta n-a stat, toată viaţa ei a muncit în Italia ca badantă, a făcut tot posibilul să trăiască pe picioarele ei până n-a mai putut să lucreze după ce s-a operat la şold”, a povestit, printre lacrimi, Cătălin Giurcanu.
„Venise în România ca să-şi rezolve problemele cu Casa de Pensii, cu Casa de Sănătate, cu SSRML-ul. Stătea la fiica dânsei, care trăieşte şi munceşte în Spania, deoarece nu se mai putea deplasa prea bine, operându-se la şold recent. (...) Am primit un mesaj de la fiica d-nei Negru care mi-a spus că mama dânsei a murit…Nu mi-a venit să cred. Şi, după un timp, mi-a spus ce s-a întâmplat. D-na Negru nu a murit în Spania, ci în România, de ziua Eroilor. Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împuşcat la Revoluţie, după aceea s-a dus în Poiana Braşov, şi-a turnat benzină, şi şi-a dat foc… Atunci când au reuşit să o resusciteze, a spus că: ‘Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri.’ După aceea şi-a dat duhul“, a povestit Cătălin Giurcanu presei locale.
La rândul său, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, sub coordonarea căruia se efectuează cercetările în dosar, a precizat că 'a fost dispusă o expertiză medico-legală pentru a se stabili cauza morţii'.
Românca a lăsat în urmă un mesaj controversat, despre care poliția nu vorbește
Totodată, prim-procurorul Anca Gheorghiu a dat o explicaţie pentru faptul că informaţia nu a fost făcută publică până în prezent.
'Fiind ancheta la început, este esenţial ca mai întâi să strângem probele necesare pentru a lămuri situaţia de fapt. În prezent, se fac cercetări in rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, iar în cauză a fost dispusă o expertiză medico-legală (autopsie) pentru a se lămuri cauza morţii. (...) Ancheta este încă la început şi era necesar să fie strânse probe în vederea lămuririi situaţiei de fapt. Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică', a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov.
Potrivit unor surse, femeia şi-ar fi pierdut la Revoluţie băiatul de 12 ani, iar gestul său ar fi fost unul de protest faţă de modul în care statul român a tratat-o, respectiv îi tratează pe urmaşii martirilor. Conform aceloraşi surse, femeia ar fi lăsat la locul morţii sale un mesaj în acest sens, inscripţionat pe o pancartă.
'Fac precizarea că nu putem reda conţinutul acestuia, dar pot menţiona că doamna era nemulţumită de evoluţia lucrurilor în România după Revoluţia din 1989, data de 25 mai fiind şi ziua în care se comemorează eroii Revoluţiei', a precizat reprezentanta Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News