O masă de aer rece se îndreaptă spre Italia. Din 17 ianuarie, iarna ar putea sosi definitiv

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O masă de aer rece se îndreaptă spre Italia. Din 17 ianuarie, iarna ar putea sosi definitiv
O masă de aer rece se îndreaptă spre Italia. Din 17 ianuarie, iarna ar putea sosi definitiv

O masă de aer rece se îndreaptă spre Italia.  Începând cu data de 17 ianuarie, iarna ar putea sosi definitiv. Iatâ ce se va întâmpla în următoarele zile conform meteorologilor.

După o lună de vreme anormal de caldă, în ultimele zile s-au înregistrat primele căderi de zăpadă în Apenini, iar iarna ar putea sosi în sfârșit (cu întârziere) la jumătatea lunii ianuarie. Acest lucru este confirmat de modelele de prognoză care prevăd o rafală de aer rece, un "vortex polar" care se îndreaptă spre Italia de la mijlocul săptămânii viitoare.

"Suntem surprinși de sosirea zăpezii, dar ar trebui să fie normal în aceste date", comentează Gabriele Serafini, tehnician meteorolog AMPRO și manager al paginii Meteo Lazio. "Dar de săptămâna viitoare, începând cu data de 17, iarna ar putea veni din nou, în sfârșit, cu sosirea aerului rece.”, mai adaugă acesta conform Il Messaggero.

 

Vreme de iarnă în weekend, dar fără ploi 

 

Deja în aceste zile a sosit vremea rece în centrul Italiei și la Roma, cu o scădere a temperaturii. În această dimineață, la Campo Felice, s-au înregistrat -18 grade.

"În această seară vom fi loviți de o perturbare rapidă care va afecta și Lazio. Azi, va mai fi un nou strat de zăpadă între 1.200 și 1.400 de metri”, explică meteorologul Serafini. După aceste zile mai reci, însă, temperaturile ar trebui să se mențină stabile în weekend și nu vor fi precipitații: "Va fi un weekend de iarnă, dar fără ploi sau zăpadă.”  

 

Gerul sosește de la 17 ianuarie

 

De la mijlocul săptămânii viitoare, însă, vremea s-ar putea schimba din nou și ne-ar putea aduce din nou în inima iernii: "Modelele de prognoză confirmă sosirea aerului rece deasupra Italiei, cu formarea unui vortex de joasă presiune care va aduce zăpadă și frig. ”

Prin urmare, iarna va începe oficial la mijlocul lunii ianuarie? "Este încă prea devreme pentru a ne pronunța", subliniază Serafini, "Va exista o fază de scurgere, nu putem ști dacă va fi cald și presiune ridicată mai târziu. Cu toate acestea, căderile semnificative de zăpadă din aceste zile vor duce la redeschiderea instalațiilor de schi din Apenini și vor aduce cu siguranță o ușurare în activitățile economice din zonă". 

 

Ninge în Castelli și în munții din sud, dar nu și la Roma 

 

Aerul polar care va ajunge în Italia va aduce ninsori chiar și la altitudini mari, dar nu și la Roma, unde vor fi mai ales ploi. "Având în vedere masa de aer așteptată, ar putea ajunge zăpadă pe dealurile din Lazio la 700-800 de metri, în Castelli Romani, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la începutul iernii.”

În sud, următoarele săptămâni vor fi marcate de vreme rea din cauza contrastului dintre aerul cald din bazinul mediteranean și aerul rece din nordul Europei. „Probabil că zăpada ar putea reveni și pe Etna pe cele mai înalte culmi.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel