O ie românească cusută în Aeroportul Internațional Iași va face înconjurul lumii ca simbol al dorului de casă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ie tradițională românească
Ie tradițională românească

O ie românească a început să fie cusută în Aeroportul Internațional Iași va face înconjurul lumii ca simbol al dorului de casă, un proiect inițiat în cadrul Romanian Creative Week 2024. Aceasta ie simbolică reprezintă o hartă a celor care vin și pleacă

Proiectul, intitulat „The Living Thread”, a fost lansat pe 17 mai în cadrul Romanian Creative Week și va continua în diverse comunități românești, inclusiv în diaspora, până la finalizarea simbolică a acestei ii începute la Iași. „The Living Thread” este o idee a arhitectei Ana Carina Lăcătușu, absolventă a Oxford Brookes University în 2022, care a explorat conceptul de design numit „furnitecture” și integrarea lui în diverse spații.

Carina Lăcătușu, influențată profund de natură și artele vizuale, a lansat ideea acestui „fir viu” ca element central al instalației artistice organizate în aeroport pentru a uni cât mai multe istorii de viață.

„Conceptul instalației a apărut în momentul în care le-am cunoscut pe artizanele fără de care aceasta nu ar fi fost posibilă. Eram în vizită la Șezătoarea din Borlești, unde Dana Handaric strânge în fiecare zi de joi peste 30 de femei de toate vârstele. Nu am cusut niciodată și nici nu am purtat vreodată o ie, dar am simțit că liniștea și sentimentul atât de puternic de a aparține unei comunități trebuie să depășească granițele satului”, a mărturisit Carina Lăcătușu. conform Presshub.

 

„Prin acel fir noi rămânem legați unii de alții”

 

„Ne-am gândit să fie o cămașă pe care să o coasă fiecare persoană care trece prin aeroport. Cămașa are un simbol, o jumătate de infinit, e ceva care te trage spre viitor, dar te trage și înapoi. Iar în aeroport lumea pleacă de acasă cu un gând, cu un vis, dar și cu ceva ce îi face să se uite în urmă, ceva îi reține, ca o ață vie, The Living Thread, și prin acel fir noi rămânem legați unii de alții. E o cămașă colectivă, îi putem agăța pe toți acolo printr-un fir de ață”, a completat Dana Handaric.

Povestea șezătorii de la Borlești este fascinantă. Dana Handaric, o juristă care a lucrat pentru o bancă londoneză, a decis să organizeze o șezătoare unde femei de toate vârstele se pot întâlni pentru a împărtăși, prin cuvinte și fire, experiențe personale ale vieții trăite în țară sau în diaspora. În cadrul expoziției, momente emoționante s-au desfășurat pe parcursul zilelor, oameni de toate vârstele, naționalitățile și profesiile s-au apropiat de atelierul artistelor și și-au pus amprenta personală pe pânza albă, legând firul viu al umanității și creând un simbol universal.

Ia cusută în Aeroportul Internațional Iași își va continua drumul prin alte comunități, adunând tot mai multe amprente culturale și personale, desenând o hartă a empatiei ce va putea fi admirată prin prisma sensului ei profund.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel