O grupare de români cumpăra şi ucidea ilegal cai, apoi vindea carnea în Italia cu ștampila "bun pentru consumul uman"

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Mai mulți români ucideau ilegal cai și exportau carnea în Italia
Mai mulți români ucideau ilegal cai și exportau carnea în Italia

Poliția a destructurat o grupare de români care cumpăra și ucidea cai, apoi vindea carnea în Italia cu eticheta "bun pentru consumul uman".

Mai multe persoane sunt bănuite că achiziționau cai și îi ucideau apoi într-un abator din Brașov, fără autorizație, pentru ca apoi să le vândă carnea în Italia. 

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul altor structuri de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov şi a altor judeţe din ţară, sub delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au efectuat în cursul zilei de ieri, 14 martie a.c., 32 de percheziţii domiciliare.

Percheziţiile au avut loc în judeţele Braşov, Sibiu, Covasna, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, la sediul unor instituţii, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici, administratori de societăţi comerciale şi angajaţi ai acestora, unde existau informaţii că s-ar afla valori, obiecte, înscrisuri sau animale ce au legătură cu infracţiunile cercetate.

Activităţile s-au desfăşurat ca parte procedurală a continuării cercetărilor, într-un dosar penal ce vizează infracţiuni de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, deturnarea licitaţiilor publice, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, fals material în înscrisuri oficiale şi infracţiuni de spălarea banilor.

Gruparea acționa din luna noiembrie 2022

 

Materialul probator existent până la acest moment a arătat că, începând cu luna noiembrie a anului trecut şi până la momentul efectuării percheziţiilor, persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul săvârşirii infracţiunilor amintite, grupul fiind sprijinit şi de medici veterinari, angajaţi ai unei instituţii, respectiv medici veterinari de liberă practică.

Astfel, în mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăţi comerciale, ar fi achiziţionat cai de la diverse persoane, fără documentele legale şi i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condiţiilor de legalitate, către un abator din judeţul Braşov, unde animalele erau ucise, fără drept.

Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat paşapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societăţii comerciale.

Întreaga acţiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în aşa fel încât toată documentaţia să aibă formă aparentă de legalitate a provenienţei şi transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

Un medic punea ștampilă prin care declara că animalele sunt "bune pentru consumul uman"

 

La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ştampilă şi semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara "BUN PENTRU CONSUMUL UMAN".

Produsele din carne, rezultate ca urmare a uciderii cailor, ar fi avut destinaţia Italia, la solicitarea şi coordonarea unei alte persoane bănuite, cetăţean italian, unde beneficiarii finali erau cetăţeni ai acestui stat.

În urma activităţilor procedurale desfăşurate, au fost ridicate mai multe înscrisuri, sisteme informatice, sume însemnate de bani, precum şi produse alcoolice accizabile, aceste probe urmând a fi administrate pe parcursul urmăririi penale, în vederea stabilirii întregii stări de fapt.

Totodată, au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pentru persoanele bănuite, în timp ce alte persoane au fost citate pentru audieri.

Cercetările sunt în curs de desfăşurare, la acest moment continuându-se activitatea de audiere a persoanelor bănuite, cât şi a altor persoane care au legătură în cauză, urmând a se dispune unele măsuri corespunzătoare faţă de acestea.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean "Nicolae Titulescu" Braşov.

De asemenea, cercetările desfăşurate până la acest moment au fost sprijinite şi de poliţişti din celorlalte judeţe enumerate şi din municipiul Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel