O explozie la o moschee afgană a ucis un cleric taliban de rang înalt și mai mulți civili

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O explozie la o moschee afgană a ucis un cleric taliban de rang înalt și mai mulți civili / Foto: Unsplash
O explozie la o moschee afgană a ucis un cleric taliban de rang înalt și mai mulți civili / Foto: Unsplash

O explozie în fața unei moschei din Afganistan a ucis vineri un important cleric pro-taliban și mai mulți civili, a anunțat poliția.

Explozia a zguduit orașul Herat, situat în vestul țării. Clericul Mujeeb Rahman Ansari a fost ucis în explozie, au declarat oficialii.

'Mujib Rahman Ansari, împreună cu o parte din gărzile sale și civili, au fost uciși în timp ce se îndreptau spre moschee', a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Herat, Mahmood Rasoli.

 

Nu se cunoaște numărul real al victimelor momentan

 

Rasoli nu a precizat câte victime a provocat explozia, dar Al Jazeera Media Network - citând surse anonime - a spus că 14 persoane au fost ucise. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat ceea ce păreau a fi cadavre pătate de sânge în jurul incintei moscheii.

Ansari vorbise cu tărie în apărarea talibanilor la o mare adunare de mii de învățați și bătrâni organizată de grup la sfârșitul lunii iunie, condamnând pe oricine se opunea administrației lor. El a cerut ca cei care comit "cel mai mic act împotriva guvernului nostru islamic" să fie decapitați. 

Abdul Nafi Takor, un oficial taliban, a confirmat, de asemenea, explozia, dar nu a oferit informații suplimentare. Takor este un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din cadrul guvernului taliban din Afganistan, care a preluat puterea în august anul trecut printr-o lovitură de stat violentă.

 

 

Mai multe explozii în moschei aglomerate în timpul rugăciunilor au avut loc în ultimele luni 

 

Talibanii spun că au îmbunătățit securitatea în țară de când au preluat puterea de la guvernul anterior, susținut de Occident, dar au avut loc mai multe explozii în ultimele luni - unele dintre ele vizând moschei aglomerate în timpul rugăciunilor.

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității. Atacurile anterioare din moschei au fost revendicate de gruparea extremistă Stat Islamic, care a comis o serie de atacuri împotriva minorităților religioase și etnice, precum și a țintelor talibane. 

Gruparea Stat Islamic a atacat mai multe moschei în atacuri sinucigașe în timpul rugăciunilor de vineri, concentrându-se asupra musulmanilor șiiți. Adepții Statului Islamic sunt, de asemenea, sunniți și îi consideră pe șiiți drept necredincioși.

Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul tot mai mare de atacuri, iar unele explozii au fost revendicate de o ramură locală a Statului Islamic.

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității pentru explozia de vineri, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel