Numărul românilor stabiliți în Marea Britanie a crescut de șase ori în ultimii zece ani

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Numărul românilor care locuiesc în Sheffield a crescut de opt ori în 10 ani, potrivit noilor date de recensământ publicate de autorități. Totodată, cifrele arată că numărul românilor care trăiesc în UK a crescut de șase ori din 2011. 

Cifrele publicate de autoritățile engleze arată că numărul românilor care trăiesc în Marea Britanie a crescut de șase ori din 2011, cea mai mare creștere dintre toate țările. Dar Observatorul de migrație de la Universitatea din Oxford a declarat că este posibil ca mulți cetățeni europeni să fi părăsit Marea Britanie până în martie anul trecut, după încheierea programului de stabilire a UE.

Cifrele recensământului din 2021 de la Oficiul Național de Statistică arată că un total de 2.605 persoane născute în România locuiau în Sheffield la sfârșitul lunii martie 2021 - ceea ce reprezintă de peste opt ori mai mult decât cele 314 din 2011, când a avut loc ultimul recensământ.

Anglia și Țara Galilor au înregistrat o creștere a numărului de sosiri de români în ultimul deceniu. În prezent, există 539.000 de rezidenți români în întreaga țară, de peste șase ori mai mulți decât cei 80.000 din 2011, în timp ce fiecare zonă locală a înregistrat o creștere.

Cele mai recente cifre reflectă un deceniu de schimbări

 

Directorul adjunct al recensământului, Jon Wroth-Smith, a declarat că cele mai recente cifre reflectă un deceniu de schimbări, în contextul în care Marea Britanie a părăsit UE și pandemia de coronavirus a avut un impact asupra modelelor de migrație.

Referindu-se la cifrele care arată că aproximativ una din șase persoane din Anglia și Țara Galilor s-a născut acum în afara Regatului Unit, dl Wroth-Smith a adăugat: "Putem observa că românii au fost un motor important în această schimbare, în timp ce au existat, de asemenea, creșteri datorate migrației din India, Pakistan și Polonia, precum și din țări din sudul Europei, cum ar fi Italia.

"De asemenea, putem vedea că migrația în anul anterior recensământului a fost mai mică în 2021 decât în 2011".

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar cetățenii nu au beneficiat de libertate deplină de circulație până în 2014.

E posibil ca Brexitul să fi provocat o scădere a numărului de români

 

Dar Madeleine Sumption, director al Observatorului pentru migrație, a declarat că cifrele ar putea fi subdimensionate și a subliniat o posibilă schimbare în sosirea migranților români de la recensământul din martie 2021, din cauza înăspririi normelor privind vizele pentru Brexit.

"Estimările oficiale ale populației de migranți între recensăminte par să fi fost, în general, rezonabil de exacte, dar i-au subdimensionat pe români", a declarat Sumption.

"Acest lucru se poate datora faptului că migranții români au fost mai susceptibili de a locui în tipuri de locuințe care nu sunt anchetate, cum ar fi locuințele furnizate de angajator în ferme, sau pentru că cetățenii români au fost mai puțin susceptibili de a răspunde la anchetele oficiale".

Brexit-ul a avut, de asemenea, un impact asupra migrației românești, cetățenii români primind doar aproximativ 2.400 de vize de intrare pentru a locui și a munci în Marea Britanie în anul până în iunie, a adăugat dna Sumption. Jumătate dintre acestea au fost vize de muncă sezonieră pe termen scurt, care durează doar șase luni.

Numărul rezidenților din Anglia și Țara Galilor născuți în afara Regatului Unit a crescut, de asemenea, de la 7,5 milioane (13,4%) în 2011 la 10 milioane (16,8%) anul trecut. În Sheffield, 83.210 persoane (15%) s-au născut în altă țară - în creștere de la 11,7% în urmă cu 10 ani.

Cetățenii români sunt acum al patrulea cel mai populat grup de persoane născute în străinătate din Anglia și Țara Galilor, după India, Polonia și Pakistan, potrivit cifrelor publicate de autorități și prezentate de publicația The Star.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel